HomeТренингНајдобро време за тренинг Ако работите со ноќна смена

Најдобро време за тренинг Ако работите со ноќна смена

Работните нетрадиционални часови може да предизвикаат хаос на спиење, исхрана и вежбање. Ако работите во ноќната смена, важно е да го најдете времето за вежбање кое се вклопува во вашиот распоред. За некои, тоа може да значи вежбање пред работа, додека за други може да значи да се работи пред спиење. Исто така е можно да се тренира за време на вашата смена. Пробајте ги сите три за да го одредите денот на денот што е најдобро за вас.

Пред работа

Ако се чувствувате уморни, мудро или исцедено пред ноќната смена, вежбањето може да ви направи повеќе добро од тоа големо кафе или енергетски пијалак. Според MayoClinic.com, вежбањето се бори против стресот и вознемиреноста, ја подобрува вашата издржливост, концентрација и фокус и ја зголемува вашата енергија и расположение. Пред да заминете на работа, поминете 30 минути вршење на некоја форма на кардиоваскуларна активност како пливање, возење велосипед или играње спорт. Вози велосипед да работи или да ги преземе скалите. Може да забележите подобрена будност додека сте на работа.

За време на работа

Со семејни одговорности, состаноци, спиење, јадење и други активности за кои треба да се грижи прво, може да биде тешко да се најде време за тренингот пред ноќната смена. Наместо да седиш на Интернет или да се дружиш со ладилникот за време на паузите, поминете го тоа време на вежбање. Чувајте пар тегови, стабилност топката или отпор бендови на вашата работна маса. Извршете вежби со тежина како што се pushups или одете на прошетка низ објектот. Ако вашата канцеларија обезбедува фитнес центар, користете стационарни велосипеди или подигнете ги тежините околу 10 минути.

После работа

За некои луѓе, вежбањето ја зголемува нивната енергија, додека за другите помага да заспијат. Ако вашата смена завршува околу 06:00 или 07:00 часот, почекајте додека сите не се на училиште или на работа пред да заспиете. Според ConsumerHealthDigest.com, ќе го достигнете најдлабокото, најпријатното ниво на спиење во првите три часа од утврдувањето. Поминат извесно време да работат или да вршат лесни делови или јога за да го олеснат стресот и напнатоста од вашиот работен ден, тогаш кога куќата е тивка, одете во кревет.

Најдобро време

Најдоброто време од денот за тренингот за работниците во ноќни смени во голема мера зависи од изборот на поединецот. Поминуваат една недела да работат пред, за време и по вашата смена и да видиме кој е најдобро одговара за вас. Без разлика во кој ден од денот ќе го изберете, третирајте ги вежбите како да е важен состанок што не можете да го пропуштите. Заедно со колегите на доцните ноќи да ве мотивираат. Во прилог на вежбање, јадете здрава, добро балансирана исхрана и ќе добиете многу спиење.

Must Read

loading...