HomeЗдравјеМожност за универзална вакцина против грип

Можност за универзална вакцина против грип

Што е универзална вакцина против грип? Дали е тоа нешто што е можно? Кога луѓето зборуваат за универзална вакцина против грип, повеќето се однесуваат на вакцина против грип која не мора да се дава секоја година. Тоа би значело крај на годишните вакцини против грип. Тоа ќе обезбеди заштита за повеќе години – или дури и за цел живот – ако тоа би функционирало.

Како вакцините против грипот работат сега

Потребни се вакцини за сезонски грип, бидејќи вирусот на инфлуенца често се менува. Видови се развиваат и се менуваат и ние никогаш не знаеме за сигурно кој вид на грип ќе ги направи луѓето болни следната година.

Во моментов, функционери за јавно здравје го одредуваат составот на вакцината против грип, кој содржи или три или четири видови на вирусот на инфлуенца, врз основа на кои видови веруваат дека најверојатно ќе предизвикаат болест следната сезона. За жал, бидејќи тие треба да бидат произведени шест месеци пред започнувањето на сезоната на грип, нема гаранција дека вакцината ќе биде добра појава на циркулирачкиот вирус кој ги прави луѓето болни.

Сезонските вакцини против грип што ги имаме сега се насочени кон дел од вирусот кој се менува и мутира од година во година. Тоа е најдобрата заштита што ја имаме против грипот, но тоа не е совршено. На годините кога вакцината е добра појава на циркулирачкиот вирус, таа обезбедува 50 до 60 проценти имунитет. Истражувањата покажуваат дека дури и кога тоа не е добар натпревар, оние кои биле вакцинирани обично имаат поблага болест од оние кои не се.

Ако научниците се способни да развијат вакцина која би можела да биде насочена кон дел од вирусот на инфлуенца што не се менува или развива, може да биде можна универзална вакцина против грип. Тоа, исто така, ќе биде поефективно од вакцините што ги имаме во моментов. А вакцина која може да наведете дел од вирусот кој не се менува ќе биде поголема веројатност да обезбеди подобра заштита од него.

Зошто ни е потребно ова?

Грипот е сериозна болест која убива илјадници луѓе секоја година само во САД. Премногу луѓе веруваат дека тоа не е ништо повеќе од лош студ, но тоа едноставно не е така.

Грипот е многу заразен , ширењето треба да започнете пред симптомите. Малите деца, постарите возрасни лица и лицата со хронични здравствени состојби се поостро зафатени, но дури и инаку здрави млади луѓе можат да станат сериозно болни или да умрат од грипот.

Луѓето се скептични за вакцините против грип, бидејќи тие немаат голема стапка на заштита и се потребни секоја година. Повеќето од нас живеат многу зафатени со живот и може да биде тешко да најдете време за да ја добиете вакцината против грип секоја есен. Сепак, другите ги избегнуваат бидејќи мислат дека всушност можат да предизвикаат грип (не можат) или затоа што не мислат дека се вредни.

Се надеваме дека ако имаме вакцина која би можела да обезбеди заштита од оваа болест за повеќе години и имала подобри стапки на заштита како и повеќето наши други вакцини, дека повеќе луѓе би можеле да ги добијат. Како и со секоја вакцина, толку повеќе луѓе се вакцинираат, толку повеќе луѓе се заштитени. Ова ги вклучува оние кои не можат да се вакцинираат поради возраста или здравствените услови. “Херд” или имунитет на заедницата е важен инструмент за јавно здравје што ги спречува сериозните болести. Сепак, тоа функционира само ако мнозинството од населението е вакцинирано.

Напредок

Постојат повеќе тимови на истражувачи кои се обидуваат да развијат универзални вакцини против грип. Тие се насочени кон различни делови од вирусот на грип, но сите се делови кои не се менуваат од година во година. Се надеваме дека барем еден од овие напори ќе биде успешен и ефективен.

Вакцините се потребни многу години за да се развијат. Само затоа што нешто е возможно во контролирана средина во лабораторија не значи дека тоа ќе биде удвоено во реалниот свет, во животински испитувања или во човечки судења. Сите овие пречки треба да се надминат и секој од нив обично треба да има години на работа.

Неколку тимови на истражувачи имале успех со нивните универзални вакцини против грип во испитувања на животни. Следниот чекор ќе биде човечки испитувања за да се утврди дали ветувачките резултати ќе се видат и кај луѓето. Ако човечките испитувања се успешни, можно е да можеме да го видиме крајот на сезонските вакцини против грип.

Must Read

loading...