HomeЖивотен стилЛаги во врска - зошто луѓето лажат?

Лаги во врска – зошто луѓето лажат?

Лежење во врската не е необичен термин, бидејќи сите ние понекогаш зборуваме за ситни, мали лаги.

Само запомнете ја ситуацијата кога му кажавте на некого дека си добар, и всушност сте скршиле огромен број различни емоции во вас или кога сте го фатиле несаканиот подарок што сте го добиле, но вие навистина не знаете што да направите со него.

Ова се сите ситуации што им се случија на многумина, и честопати ја избегнувавме вистината, бидејќи не сакавме да ги повредиме или да ги загрижуваме другите.

Лежење во контакт

Во блиски и интимни односи, емоционалната искреност вклучува откривање на најлошите недостатоци на партнерот кој, ако е вистински, треба да ве прифати какви што сте. Но, се чини дека понекогаш е полесно да се лежи во секој случај. Лажењето вклучува:

  • поднесување на двосмислени или неодредени изјави,
  • верен поливеистички или невистински говор,
  • манипулирање со информации,
  • преувеличување или намалување на значењето на одредени ситуации,
  • задржувајќи ги чувствата или информациите за себе, иако други имаат право да знаат, бидејќи можат значително да влијаат на врската.

Иако многумина се сметаат за искрени и искрени во односите, веројатно има малкумина кои им го кажуваат на својот партнер сите лоши и негативни мисли и чувства за него или што не е добро за нив.

Како да престанете да се криете зад невистинити маски ? Како да престанете да ги покривате информациите што ве повредуваат и кои треба да бидат изречени?

Психологија за лажењето – зошто луѓето лажат?

Постојат многу причини зошто некој лаже , но се чини да биде една од најтешките луѓе да бидам искрен само во оние ситуации кои не се бара. Легнат е како чудно одбранбен механизам со кој ние се стремиме да се заштити ранливост и пенетрација во сопствената интимност, но доаѓа во тесна и интимна врска со оваа граница што треба да се види.

Она што е особено важно во односите е искреноста. Таа се базира на довербата која е неопходна за растот и развојот на врската. Сепак, довербата е кревка. Тајните и лаги во врска може да ја загрозат довербата и да ги оштетат блиските односи – понекогаш непоправливи.

Луѓето се водат во многу поризична ситуација отколку што би ја направиле со раскажување на вистината. Но, постои страв од откривање на сопственото јас, кое ги тера луѓето да се маскираат и да се кријат кај луѓето. Понекогаш луѓето лажат да се заштитат себеси, но честопати лажат за да ги заштитат другите од непотребни грижи и негативни емоции.

Со избегнување на вистината и акумулирање на лаги, личноста не е ни свесна за тоа колку далеку се одвива односот зошто нејзиниот партнер чувствува емоционална студенило и незаинтересираност.

Може брзо да почувствува дека нешто е погрешно, и поради тоа, врските често се прекинуваат трајно. Многумина потоа се запрашани како да ја вратат довербата по лажењето, но понекогаш едноставно е невозможно.

Последиците од лажењето

Постојат многу ризици и последици од зборување лаги и невистини. Некои од начините на кои лагите и тајните предизвикуваат штета во блиски односи се:

1. Блокирање поврзано со интимноста

Интимноста е базирана на доверба и автентичност – способноста на една личност да биде ранлива или “изложена” на партнер, не само физички туку и емоционално. Збунетоста во однос се јавува кога оваа интимност е спречена, и токму тоа се постигнува со прикривање на вистината и лажливи зборови.

2. Лажи лаги и не можат да се потсетат

Собирањето на лаги може да предизвика да не се сеќавате кога ја кажувавте вистината а кога не. Откривањето во лага е навистина многу поштетно од едноставна изјава за вистината.

Откако нешто се заборави, може да се случи секој момент кога партнерот се сеќава на истото, но проблемот е во тоа што не се сеќавате на она што го кажувате во тоа време и што не сте. Таквата штета е речиси неповратна.

3. Чувство на непријатност, вина и срам со вашиот партнер во убави и интимни моменти

теми близината и специфичноста често се избегнува по оригиналната лага. Избегнувањето понекогаш може да биде несвесно, така што личноста која ја држи работата, пријателите, хоби или дури и зависности дека нема да има време за приватни и отворена дискусија со вашиот партнер.

Честопати партнерите се чувствуваат неподготвени да лежат на таа лажна страна, а понекогаш е тешко да се објаснат таквите емоционални студови.

4. Повреда на социјалните и моралните норми

Искреноста во повеќето култури се смета за врв на моралот. Кога кршиме некои од општествените норми кои се специфични за културата, ние често се чувствуваме вознемирени, непријатни и погрешни.

И покрај фактот дека се стремиме да ја криеме лагата, физиолошките реакции (на пример, потење, пелтечење, замаглување) се главната основа за откривање на нив. Тоа е причината зошто измислени лаги детективи кои откриваат кога лицето лаже благодарение на неговите физиолошки реакции кои не можат да бидат скриени.

5. Лажењето на долг рок влијае врз самодовербата

Бидејќи лажењето значи кршење на моралните вредности, тоа може на долг рок да влијае на значителен пад на самодовербата. Вината почувствувана од лице што лаже може да го уништи нејзиното достоинство, да предизвика срам и да создаде јаз меѓу неа и другите што најчесто се срамат.

6. Видови на виновен и срамно управување создаваат многу проблеми

Кога некој лажи, таа не мора само да скрие одредени информации како тајна, но таа мора да се скрие. Затоа тој се повлекува од општеството поради страв дека ќе биде изложен, и често станува нервозен и агресивен, плашејќи се од секој што може да открие што се крие.

Лажечките луѓе имаат многу внатрешни превирања и битки со себе, и често заземаат надворешни содржини за да го избегнат овој внатрешен конфликт.

Со текот на времето, станува смалување на значењето на вистината или нејзината рационализација, обидувајќи се да се убедиме дека не правиме ништо лошо. Во моментов, можеме да бидеме сигурни дека правиме нешто лошо. Сите овие се психолошка одбрана на вистината која само го отежнува човечкото функционирање.

7. Лажењето значително влијае врз физичкото и менталното здравје

Сите форми на лажење долг рок може да предизвика сериозна штета на човековите физичко и ментално здравје. Физиолошките реакции што се случуваат на лага, како и психолошки реакции во форма на анксиозности.

Последиците од лажењето

Постојат многу ризици и последици од зборување лаги и невистини. Некои од начините на кои лагите и тајните предизвикуваат штета во блиски односи се:

1. Блокирање поврзано со интимноста

Интимноста е базирана на доверба и автентичност – способноста на една личност да биде ранлива или “изложена” на партнер, не само физички туку и емоционално. Збунетоста во однос се јавува кога оваа интимност е спречена, и токму тоа се постигнува со прикривање на вистината и лажливи зборови.

2. Лежи лаги и не можат да се потсетат

Собирањето на лаги може да предизвика да не се сеќавате кога ја кажувавте вистината и кога не сте. Откривањето во лага е навистина многу поштетно од едноставна изјава за вистината.

Откако нешто се заборави, може да се случи секој момент кога партнерот се сеќава на истото, но проблемот е во тоа што не се сеќавате на она што го кажувате во тоа време и што не сте. Таквата штета е речиси неповратна.

3. Чувство на непријатност, вина и срам со вашиот партнер во убави и интимни моменти

теми близината и специфични често се избегнува по оригиналниот лага. Избегнување понекогаш може да биде несвесно, така што личноста која ја држи работата, пријателите, хоби или дури и зависности дека нема да има време за приватни и отворена дискусија со вашиот партнер.

Честопати партнерите се чувствуваат неподготвени да лежат на таа лажна страна, а понекогаш е тешко да се објаснат таквите емоционални студови.

4. Повреда на социјалните и моралните норми

Искреноста во повеќето култури се смета за врв на моралот. Кога кршиме некои од општествените норми кои се специфични за културата, ние често се чувствуваме вознемирени , непријатни и погрешни.

И покрај фактот дека се стремиме да ја криеме лагата, физиолошките реакции (на пример, потење , пелтечење, замаглување) се главната основа за откривање на нив. Тоа е причината зошто измислени лаги детективи кои откриваат кога лицето лаже благодарение на неговите физиолошки реакции кои не можат да бидат скриени.

5. Лажењето на долг рок влијае врз самодовербата

Бидејќи лажењето значи кршење на моралните вредности, тоа може на долг рок да влијае на значителен пад на самодовербата. Вината почувствувана од лице што лаже може да го уништи нејзиното достоинство, да предизвика срам и да создаде јаз меѓу неа и другите што најчесто се срамат.

6. Видови на виновен и срамно управување создаваат многу проблеми

Кога некој лежи, таа не мора само да скрие одредени информации како тајна, но таа мора да се скрие. Затоа тој се повлекува од општеството поради страв дека ќе биде изложен, и често станува нервозен и агресивен, плашејќи се од секој што може да открие што се крие.

Лажечките луѓе имаат многу внатрешни превирања и битки со себе, и често заземаат надворешни содржини за да го избегнат овој внатрешен конфликт.

Со текот на времето, станува смалување на значењето на вистината или нејзината рационализација, обидувајќи се да се убедиме дека не правиме ништо лошо. Во моментов, можеме да бидеме сигурни дека правиме нешто лошо. Сите овие се психолошка одбрана на вистината која само го отежнува човечкото функционирање.

7. Лажењето значително влијае врз физичкото и менталното здравје

Сите форми на лажење долг рок може да предизвика сериозна штета на човековите физичко и ментално здравје. Физиолошките реакции што се случуваат на лага, како и психолошки реакции во форма на анксиозности на вина, може сериозно да го загрозат човековото здравје.

8. Сомневање и напуштање

Жртвата од измами може да изгледа нешто чудно и може да почне да ги преиспитува вашите чувства. Кога врската е заснована на лаги, често се случуваат чести прекини и брутални реакции.

Партнер кој го чувствува другата личност полесно е да стане сомнителен, збунет, вознемирен, лут и напуштен. Во такви ситуации, постои голема загуба на доверба и прекин на односите.

вина, може сериозно да го загрозат човековото здравје.

8. Сомневање и напуштање

Жртвата од измами може да изгледа нешто чудно и може да почне да ги преиспитува вашите чувства. Кога врската е заснована на лаги, често се случуваат чести прекини и брутални реакции.

Партнер кој го чувствува другата личност полесно е да стане сомнителен, збунет, вознемирен, лут и напуштен. Во такви ситуации, постои голема загуба на доверба и прекин на односите.

Кога и како да ја откриеме вистината?

Откривање на вистината понекогаш можат да бидат катастрофални, но вистината е потребно за реконструкција и нов почеток. Легнат во врска или се во брак понекогаш може да биде толку комплицирано дека колку повеќе тие самите не знаат што е вистина, а што лага, или да се направи во она што не е точно.

Првата последица на несогласување, проследено со целиот спектар на емоции и настани кои често резултираат во борби, нарушување или развод. Идеално, пред откривање на вистината за некој сте лежи, треба да бидат свесни за нашите грешки.

Срам и вина може да бидат пречки за вистинска емпатија за лицето што го повредивме, но исто така треба да знаеме како да преземеме одговорност за вашите постапки и пропусти и дека другата страна не е лесна кога ќе му наштети на некој близок.

Жртвите на лажење

За жал, лажните грешници често се обвинуваат себеси особено ако врската не функционира. Потоа, двајцата партнери имаат одговорност да зборуваат и да ги решаваат проблемите, а не само еден. Во тој поглед, ние мора да се осигураме дека нема навреда за бракот или дека мораме да бидеме самоуверени во пристапот до нашиот партнер.

Кога вистината е откриена и излезе од очите, нејзиниот ефект е често просветен . Таа, исто така може да и помогне на жртвата на измама да сфати зошто едно лице се однесува чудно и невообичаено во изминатите денови, месеци или години. Меѓутоа, откривањето на вистината може да биде катастрофално и трауматично, особено кога ќе сфатиме дека нас личноста толку многу нѐ предаде.

Постои природна желба да се бараат објаснувања и зошто некој лажел за тоа зошто е тешко да се продолжи со живот. Жртвите се често запрашани како да продолжат понатаму ако нема доверба во партнерот, но одлуката за тоа дали да се прости за лагите зависи целосно од нив.

Дури и ако односот преживее, постои јаз во скршената доверба. Секако, ќе биде потребно долго време да ја прифатиме целосната вистина, и секој ќе ја протолкува својата состојба поинаку. Во секој случај, реалноста ќе се промени, и ќе биде потребно време за мирот да се врати.

Must Read

loading...