HomeЗдравјеКако да се справите со болката во зглобовите додека трчате

Како да се справите со болката во зглобовите додека трчате

Најчесто правиме нешто како ова: Имавте некое време за одмор од трчањето, или можеби само што сте почнале за прв пат. Вие сте мотивирани, и вашите намери се добри, па планирате да излезете секој ден на трчање. Најпрво одете малку, потоа комбинирајте одење со трчање. Потоа почете само со трчање. Вие се чувствувате одлично, вие сте оптимис. И бум, почнувате да чувствувате болка во зглобовите.

Доживувањето на болка во глуждот при трчање е вообичаено, но не секогаш е доволно еден трчач да сопре и да се тргне од патеката.  Може да има многу причини за болка во зглобот, па затоа е важно да се разбере што предизвикува болка, затоа е важно да се разбере тежината на болката и дали е доволна за пауза или модификација на вашата трчачка рутина.

Чести причини за болка во глуждот

Вашите зглобови ја формираат врската помеѓу вашето тело и земјата. Можеби никогаш нема да размислите за тоа на овој начин, но трчањето е технички еднонощно спорт; ви треба двете нозе да трчате, но со секој чекор на циклусот на придвижување, скокнете и слетнете на една нога истовремено, вчитувајте ја ногата и глуждот со целата телесна тежина, како и додадената сила на гравитацијата.

Што се случува во вашата нога и глуждот со секој чекор може да влијае на целото тело. Додека голем дел од стабилноста на една нога доаѓа од специфичен хип, слабоста на глутеус посредус, што мускулите насекаде и надолу по кинетичкиот синџир (над или под колкот) може да предизвика нестабилност и ранливост на глуждот. Вклучувањето ви предизвикува повторно да ги вчитате вашите зглобови. Просечниот тркач со 7-минутен километар трае над 1.400 чекори по километар. Ако трчате 10-минутна километар, го зголемувате бројот на чекори до 1.700 чекори по километар. Тоа е приближно 1.700 пати да ги вчитате зглобовите на зглобовите во само еден километар! Замислете колку пати се случува за време на подолги траки. Ако има проблем со вашата механика за одење, шансите се дека ќе го почувствувате за време или после трчање.

Општи симптоми на болка во глуждот

Болката во глуждовите може да дојде во многу различни форми, но прво да направиме брз осврт на анатомијата на глуждовите.

На глуждот заеднички е составен од tibia, која ја формира внатрешниот глуждот коска (медијална malleolus), фибулата, која го формира надворешниот глуждот коската (латерална malleolus), и talus, со неправилна форма на коската помеѓу двете која им помага формата во вид на ” Гнездо и шипка ” што ви овозможува да го ротирате нозете нагоре, надолу и од страна на страна.

Овој зглобен зглоб кој се формира се нарекува талокрален зглоб, и од клучно значење е да биде мобилен и стабилен за здрав зглоб. Мускулите, тетивите и лигаментите помагаат да се зајакне стабилноста и да се создаде сила и движење на зглобот. Кога тоа е хипомобил или вкочанетост, може да почувствувате затегнатост во вашите ахили или телесни мускули, или дури и болка на предната страна или на страните на глуждот. Ако го превртете и вашиот лак паѓа од средната кон внатрешноста на нога со секој чекор од циклусот за одолжување, може да почувствувате остра болка или постојана болка долж двете страни на глуждот поради повторувачко протерување на перонеалните на задниот мускул на тибијалисот.

Повеќето повреди на глуждовите се или повреди кои се повторуваат, како што е тендинопатија предизвикана од постојано вчитување на зглобовите со лоша телесна механика или обувки кој може да бидат поакутна повреда како што е потколеницата на глуждот предизвикана од тркалање на глуждот, обично навнатре, што води да делумно или целосно искинати лигаменти.

Ќе сфатите дека глуждот е всушност прилично неверојатен. И двете се способни да се адаптираат на нерамни површини со тоа што имаат одредена количина на мобилност во зглобовите, но исто така е добро во стабилизирањето на активирањето на повеќе мускули околу зглобот за да се спречи движењето кога ви треба цврста поддршка за која треба да се врти. Мускулите во и околу глуждот помагаат да се движат и да заштедат енергија за да го движат телото напред кога трчате. Кога ќе ја зголемите брзината, силите на зглобот на зглобовите се зголемуваат, што го прави повеќе ранлив на повреда.

Третман за болка на глуждот

Ако имате болка во зглобот и не сте сигурни што значи тоа, секогаш е добро да побарате медицинска помош од ортопед или доктор на физикална терапија, која може да ја процени и дијагностицира вашата повреда за правилниот план за лекување. Како општо правило, ако вашата болка постепено се развива, може да имате повреда од прекумерна употреба најдобро обработена со одмор, мраз и модификација на вашата рутинска вежба.

Како доктор на физичка терапија, мојата грижа е секогаш “зошто?” Зошто сте развиле болка? Кои дефицити во мобилноста или силата доведоа до повреда на прекумерна употреба? За секој човек може да биде различно, но обично “прекумерната употреба” повреди се резултат на премногу прерано, или хибернација слабост што излегува само кога зглобот се става под поголем стрес.

Можеби сте ја зголемиле километражата или фреквенцијата на трчање одеднаш и вашето тело не е подготвено за зголемен обем на работа. Можеби вашето тело немало шанса да се опорави помеѓу вежбите. Можеби не си зајакнати другите важни мускули, како што се глутниците и јадрото за подобрена механика за придвижување. Можеби вашите патики не се соодветни за вашата механизам за одењето. Без оглед на причината, важно е привремено да се намали стресот на зглобовите и да се дозволи вашето тело да се лекува. Ако болката продолжува повеќе од три дена или ја ограничува вашата толеранција за враќање на тренинг по една недела одмор, најдобро е да се види лекар за поконкретни насоки.

Ако се развие оток, остра болка со тежински лежишта или секаков тип на мачна константна болка која не се намалува со одмор, мраз и височина или да се влоши, или да се ограничи вашата толеранција на секојдневните активности како што се одење или движење нагоре или надолу по скалите , тогаш може да имате посериозна повреда. Но, не изненадуваат! Секогаш постои цврст план за лекување. Бидете сигурни дека ќе добиете грижа што ви треба со гледање на физиотерапевт кој може да ве води низ процесот на лекување и да ве врати на нозе што е можно поскоро.

Болката во глуждовите е бомба, и ниеден тркач не сака да застане на планот за тренингот. Но, понекогаш неопходно е да се направи пауза за долгорочен успех. Најдоброто нешто што можете да направите за да спречите повреда е да се обрне внимание на вашето тело и да се изгради добро заокружена рутинска вежба. Ниту еден тркач не треба само да се кандидира – бидете сигурни дека сте инкорпорирале добар режим на вежби, заедно со истегнување, ослободување на меките ткива и многу зајакнување на нозете, колковите, глуждовите и јадрото. Ако имате “колебливи” зглобови или тенденција да ги превртувате глуждовите, поголема е веројатноста да извртите зглоб додека трењирате. Бидете проактивни со зајакнување на вашите зглобови со подигање на пета, вежби за една нога и зајакнување на колкот така што вашето тело има вградена сила и стабилност за да го намали оптоварувањето на глуждовите и да ја подобри вашата севкупна форма и издржливост при трчањето

Must Read

loading...