HomeМотивацијаЗошто дишењето на студениот воздух боли кога трчате

Зошто дишењето на студениот воздух боли кога трчате

Еве една случка во која сите сме засегнати: Ова е првиот ладен ден во годината, но температурите се зачудувачки, вие нема да користите лента за трчање. Излегувате и ја понесувате опремата за ладно, вие го можете ова. Излегувате надвор, вашето тело се чуствува одлично, секој здив што го земате носи болка во градите. Вие почнувате да размислувате, зошто ладниот воздух толку боли?

Ова е вообичаено прашање, особено меѓу новите тркачи или тркачи кои се движат на ладни места.

Белите дробови се неверојатни органи, еволуирани за да го загреат и завлажнат вдишаниот воздух на телесната температура и влажноста без да го оштетат ткивото. Помислете на дрво со две главни гранки што се делат од трупот и потоа се делат на помали и помали гранки додека малите гранки никнуваат. Свртете го дрвото наопаку и смали го до гради, а имате лист на белите дробови со трахеата како багажникот и алвеолите (воздушните вреќи) како лисја.

Ова затоплување и навлажнување на воздухот се случува брзо, почнувајќи од устата и носот достигнувајќи ја температурата на телото и 100-процентната влажност пред воздухот премногу длабоко во респираторното дрво. Како што воздухот се движи подлабоко во алвеолите кои лежат во директен контакт со крвните садови, тој разменува кислород за јаглерод диоксид. Додека инспириран воздух го лавира белодробното ткиво, истечениот воздух додава малку топлина назад во ладените ткива на излез од белите дробови.

Студениот воздух е многу сув. Силното чувство што го чувствувате кога дишете на ладен воздух веројатно се должи на комбинацијата на размена на топлина и вода која се појавува на почетокот од инспирацијата на студениот, сув воздух. За повеќето луѓе, оваа сензација исчезнува по неколку вдишувања. Не е познато дека предизвикува штети во здрава бели дробови, но може да предизвика напад на бронхоспазам кај некој со астма. Многу луѓе се загрижени дека ткивото на белите дробови ќе се замрзне на ладен воздух, но обемната мрежа на протокот на крв низ ткивото на белите дробови изгледа дека го спречува тоа да се случи.

Како најдобро можеме да кажеме, белите дробови ќе толерираат екстремно ниски температури без оштетување од студ. Во некој делови од земјата темперутурите достигнуваат дури -40 C со што не е вообичајна температура, и тоа ќе не спречи да трчаме на отворено.  Постојат многу круг во текот на целата година во Минесота и другите земји од северниот ред, а да не ги спомнуваме нордиските скијачи и ледените скејтери, кои се надвор во многу ладни услови. Се чини дека мајката природа развила силен систем кој ќе ги издржи студените елементи.

Доколку ве охрабри ладен воздух за време на вежбањето, има неколку трикови кои можат да помогнат. Можете да носите шамија, balaclava или маска за лице за да помогнете “да го загреете” воздухот пред да го дишете. Јас ја користам маска за лице за да го задржам моето лице потопло во многу ладни услови и да го избегнам измразнувањето на моите образи. Постојат многу дизајни кои имаат дополнителни материјали преку устата и носот за да го претскажат воздухот.

Во крајна линија: Можете да вежбате во студени услови без да се плашите да ги оштетите белите дробови, а чувството на печење ќе помине.

 

Must Read

loading...