HomeХранаДетален водич за аспарагус: здравствени придобивки и ризици, како да се избере...

Детален водич за аспарагус: здравствени придобивки и ризици, како да се избере и да се чува, како да се готви, и повеќе

Аспарагус – зелениот зеленчук познат по своите тенки копја – често е еден од првите знаци на пролетта. Тоа е природен додаток на многу пролетни јадења, од фриттати, преработени со зеленчук, до салати наредени со најдобрите состојки на сезоната.

Светлиот, малку земен вкус на зеленчукот е само една причина да го сакате. Исто така е ценето поради неговите нутритивни придобивки и се покажа дека има потенцијал за борба против ракот и диуретиците.

Запознајте ги сите за аспарагусот подолу, вклучувајќи ги и нејзините факти за историја и исхрана, заедно со рецепти за аспарагус и совети за тоа како да ги изберете и зачувате вашите копја.

Дефиниран аспарагус: што е тоа и суштинските факти од неговата историја

Аспарагусот е зеленчук што доаѓа од семејството Asparagaceae. Постојат повеќе од 200 видови во тоа семејство на растенија. Некои видови се одгледуваат како украсни растенија, а други се користат од страна на florists во аранжмани и корсажи. Ти си најверојатно запознаен со градинарски аспарагус, или Аспарагус офталицинал .

Аспарагус за првпат се одгледувал во Грција повеќе од 2.500 години, а експертите велат дека и античките Римјани уживале во тоа. Тоа најчесто може да се најде во дивината. Раните култивирани верзии на аспарагус имале потенки стебленца и беа потемни по боја од аспарагусот што го наоѓаме на пазарот денеска. Исто така, имале повеќе горчлив вкус.

Повеќето зеленчук се годишни, што значи дека тие треба да бидат засадени секоја година. Аспарагусот е еден од неколкуте повеќегодишни зеленчуци, што значи дека се враќаат од година во година. Затоа понекогаш може да се најдат аспарагус како расте во дивината.

Аспарагусот расте во умерени или суптропски клими во почвите кои не се премногу кисели. Денес, Кина, Тајланд, Мексико, Перу и Германија го предводат патот за зголемување на најголемиот дел од светската аспарагус.

Иако зелениот аспарагус е далеку најчеста, можеби сте виделе или почувствувале виолетова или бела аспарагус. Пурпурната аспарагус обично има вкус малку послатка од зелената, додека белата аспарагус има поблаг, поделикатен вкус. Белата аспарагус се одгледува во големи количини во Франција, затоа најчесто се наоѓа во Европа. Зеленчукот се одгледува целосно под земја, така што хлорофилот кој се произведува во боја никогаш не се развива и стебленцата остануваат бели.

Must Read

loading...