HomeЗдравјеДВТ во Слики: Симптоми на длабока венска тромбоза, болката во нозете и...

ДВТ во Слики: Симптоми на длабока венска тромбоза, болката во нозете и повеќе

Што е ДВТ?

Длабока вена тромбоза е згрутчување на крвта што се формира во внатрешноста на вената, обично длабоко во вашата нога. Околу половина милион Американци секоја година добиваат еден, а до 100.000 умираат поради тоа. Опасноста е дека дел од згрутчувањето може да се прекине и да помине низ крвотокот. Може да се заглави во белите дробови и да го блокира протокот на крв, предизвикувајќи оштетување на органите или смрт.

симптоми

Симптоми

Забележи како левата лева тука е отечена под колената. Тоа е чест симптом на ДВТ. Исто така, се црвенило и нежност или болка во подрачјето на згрутчувањето. Но, вие не секогаш ќе ги имате. За жал, околу половина од луѓето со DVT не добиваат предупредувачки знаци.

белодробна

Белодробна емболија

Ова е тромб кој се движи во вашите бели дробови и го блокира снабдувањето со крв. Тоа може да предизвика проблеми со дишењето, низок крвен притисок, несвестица, побрз пулс, болка во градите и кашлање крв. Ако имате некоја од овие, јавете се на 911 и веднаш добијте медицинска нега.

Што го предизвикува ДВТ?

Нешто што ја оштетува внатрешната обвивка на вената може да предизвика ДВТ-хирургија, повреда или вашиот имунолошки систем. Ако вашата крв е густа или тече полека, поверојатно е да се формира згрутчување, особено во вена која е веќе оштетена. Луѓето кои имаат одредени генетски нарушувања или повеќе естроген во нивниот систем се повеќе изложени на ризик за згрутчување на крвта.

Кој може да добие ДВТ?

Некои луѓе со поголем ризик се оние кои:

  • Имаат рак
  • Имаа операција
  • Се на продолжен кревет
  • Се постари
  • Чад
  • Се со прекумерна тежина или дебели
  • Седнете долго време, како на долг лет на летот

Бременост

Жените имаат поголема веројатност да развијат DVT за време на бременоста и 4 до 6 недели по раѓањето. Тоа е кога тие имаат повисоко ниво на естроген, што може да го направи крвниот згрутче полесно. Притисокот на нивната проширена матка може да го забави протокот на крв во вените. Одредени крвни нарушувања можат да го зголемат ризикот дури и повеќе.

Хормонска терапија

Како бременост, апчиња за контрацепција и некои третмани за постменопаузални симптоми го покачуваат количината на естроген во крвта на жената. Тоа може да го зголеми ризикот од ДВТ, дури и ако таа нема крвно нарушување.

Заробена во твоето седиште

Патувањето кон нови и далечни места може да биде возбудливо! Плевањето во тренерско седиште за долг меѓународен лет не е. Истражувањата покажуваат патување на долги патувања, патување кое трае повеќе од 4 часа, го удвојува ризикот од развој на ДВТ. Не е важно дали одите преку воздух, автобус, воз или автомобил. Кога сте на тесна седиште и не се движите, вашиот проток на крвта се забавува.

Добивање на дијагноза

Вашиот лекар ќе ве провери за знаци на DVT. Тој, исто така, може да побара за вашата медицинска историја, лекови што ги земате, медицински проблеми на блиски роднини и работи што ве ставаат на ризик. Ултразвукот е најчестиот начин за потврдување на дијагнозата. Таа користи звучни бранови за да го “види” протокот на крв и да открие згрутчување. Можеби ќе ви требаат и други тестови, како што е тест за крв наречен d-dimer.

Растворувачи на крв

Лекови наречени антикоагуланти се најчестиот начин за лекување на ДВТ. Иако тие се познати како растворувачи на крв, тие навистина не ја намалуваат крвта. Тие го прават помалку “леплива” за да спречат формирање на нови крвни згрутчувања. Тие не можат да растурат тромб што веќе го имате, но тие ќе му дадат време на вашето тело да го распушти. Ги земате овие лекови во пилула или со игла.

Несакани ефекти на разредувачи на крв

Луѓето кои ги земаат овие болести може да добијат модринки често или крварат полесно. Кога земате одредени, ќе треба да го гледате она што го јадете. И ќе треба редовно да одите во лабораторија за да ја проверите вашата крв за да бидете сигурни дека имате вистинско количество на лекот во вашето тело. Вие не треба да го направите тоа за понови лекови, но тие го отежнуваат прекинувањето на крварењето ако имате незгода.

Дозволете му на вашиот лекар да знаете дали многу крварат од мали повреди.

Внатрешно крварење

Разредувачите на крв исто така можат полесно да крварат внатре во вашето тело, каде што не можете да го видите. Крварењето во вашиот стомак може да предизвика болка, повраќање што е црвена или изгледа како основа на кафе, и светла црвена или црна столица. Крварењето во мозокот може да предизвика сериозни главоболки, промени во видот, неприродни движења и конфузија. Повикајте 911 и одете во собата за итни случаи ако забележите некој од овие симптоми.

Vena Cava Filter

Ако не можете да земате крв разредувачи или тие не работат, вашиот лекар може да препорача ставање филтер во вашата најголема вена, наречен вена кава. Овој филтер фаќа отровни згрутчувања и ги спречува да влегуваат во белите дробови и срцето. Тоа нема да ги спречи новите згрутчување од формирање или лекување на ДВТ, но може да помогне во спречување на опасна белодробна емболија.

Лекови кои распуштаат згрутчување на крвта се нарекуваат тромболитици. Тие можат да предизвикаат ненадејно, тешко крварење, така што лекарите ги користат само во итни случаи – на пример да го распуштат згрутчениот тромб на крвта во белите дробови. Ќе добиете тромболитици од IV во болница.

Компресивни чорапи

Овие специјални чорапи нежно го притискаат нозете за да ја задржат крвта. Тие можат да помогнат во спречување на формирање на згрутчување, како и намалување на оток и олеснување на непријатност во ногата, каде што згрутчувањето е веќе формирано. Можете да добиете компресивни чорапи преку шалтер, но вашиот лекар ќе треба да напише рецепт за оние со поголем притисок. Носете ги дури и дома.

Кога можете, седете со нозете кои се одмараат од подот за да ги кренете нозете. Ќе ви олесниш крвта во вените да тече кон твоето срце. Ова може да го намали отокот и непријатност во ногата со ДВТ.

ефекти

Долгорочни ефекти

Откако згрутчувањето на крвта ќе исчезне, ДВТ понекогаш остава непријатен потсетник. Може да видите долгорочен оток или промени во бојата на кожата каде што згрутчувањето е. Или тоа би можело да му наштети. Овие симптоми, познати како пост-тромботски синдром, понекогаш се појавуваат дури и една година по згрутчувањето.

Вежба

Користете ги вашите мускули за промовирање на протокот на крв. Особено работајте ги мускулите на долните нозе. Кога не сте активни – на пример, на работното место – земете паузи за да ги истегнете нозете. Стани. Чекор подалеку за малку. Редовното вежбање исто така ви помага да ве остават здрава тежина, а тоа го намалува и ризикот.

совети за патување

Совети за патување

Кога патувате подолго од 4 часа, избегнувајте тесна облека и пијте многу вода. Стани и прошви најмалку секои неколку часа. Ако треба да останете во вашето седиште, истегнете ги и движете ги нозете. Пробајте да ги стиснувате и ослободувате вашите телиња и бутовите, или да ги подигнете и намалите вашите потпетици со прстите на подот. Обидете се многу да патувате пеш откако ќе пристигнете!

Must Read

loading...