HomeЖивотен стилДа се ​​запознаеш со потсвеста - владетелот на твојата реалност

Да се ​​запознаеш со потсвеста – владетелот на твојата реалност

Верувале или не, околу 95% од одлуките што ги прават во секојдневниот живот не доаѓаат од вашиот свесен, рационален ум, туку и од потсвеста.

Дали некогаш сте се запрашале – зошто секогаш ја вршам истата глупост во оваа ситуација, кога знам дека тоа не ми служи во позитивна смисла?

Можеби сте се запрашале како е фасцинантно тоа да имате автомобил кога само учевте, а сега можете да разговарате со патник и да возите автоматски. Понекогаш можеби дури и можете да одите на работа, одеднаш сте на паркингот, а дури не знаете како сте стигнале таму.

Одговорот е потсвесно.

Подсвесниот ум ги вклучува сите дејства и реакции што ги извршуваме автоматски, без да размислуваме за нив.

Освен вообичаените, корисни возни навики, потсвесниот ум исто така ги вклучува и вашите верувања за животот и на тој начин влијае на одлуките што ги донесувате.

Кога овие верувања се позитивни , вашите одлуки ви помагаат да живеете исполнет, значаен живот со кој сте сонувале.

Кога вашите верувања се негативни, вашите одлуки саботажа се обидуваат да ги реализираат вашите соништа. 
Луѓе кои не се свесни за моќта на својата потсвест често го поминат целиот живот се прашувам зошто на “тешки” животот се случува со нив (и залудно трошење на време со префрлање на вината на надворешни фактори), не знаејќи дека тие се оние кои несвесно создавање на својата “тешка” реалноста.

За да можете да манипулирате со под-порака и да ја програмирате за да ви служи, важно е да се разбере односот помеѓу потсвеста и свеста.

Подсвесното ги спасува сите верувања, настани, приказни и искуства – повеќето од вас научиле додека сте биле деца. Работата на потсвеста е да се осигураме дека ние дејствуваме во согласност со складираните информации, така што сè што правиш е во согласност со вашиот поим за себе; со начинот на кој се програмира вашата потсвест.

Работата на свесниот ум е да ги даде заповедите на потсвеста. Сепак, просечното лице има околу 50.000 мисли дневно, од кои 70% се негативни. Еве еден проблем – повеќето луѓе тврдат дека сакаат да живеат подобро, но трошат 70% од своето време автоматски се фокусираат на негативното, создавајќи маѓепсан круг. 
За да го прекинеме маѓепсаниот циклус, мора да “инсталираме нова програма” во потсвеста.

mozok

Човечката потсвест се развива на возраст од седум години. 
Што значи дека повеќето тактики кои работат во врска со децата се успешни во однос на потсвеста. 
Во текот на детството, она што го учат од возрасните во вашата средина е прифатено како комплетна вистина. Имено, потсвесниот ум (како децата) не е рационален – потсвесното прифаќа сè како вистината.

Што значи дека повеќето тактики кои работат во врска со децата се исто така успешни во однос на изгубеното. 
Во детството, она што го учат од возрасните во вашата средина е прифатено како комплетна вистина. Имено, потсвесното (како и децата) не е рационално – потсвесното прифаќа сè како вистинитост.

Ова е најважното нешто што можете да го научите од целата статија, ако заборавите на сè, запомнете – вашата потсвест прифаќа СИТЕ како вистини и реалност. Не само настаните околу вас, туку секоја од вашите мисли, секоја ментална слика, сè што го слушате на телевизија (можеби е време да престанете со следење на вести и гледање ужаси)

Што значи дека сè што го замислуваме и што мислиме дека е прифатено како реалност. Значи, ако потрошите 70% од вашето време загрижувачки и замислувајќи негативни искуства – ќе ги искусите овие искуства.

Бројни студии го докажуваат ова, еден од најрепрезентативните од студијата на Алан Ричардсон за кошаркарите. Играчите беа поделени во три групи и тестирани во слободен удар.

  • Членовите на првата група практикуваа слободно фрлање 20 минути на ден.
  • Членовите на другата група си замислувале (визуелизираат) фрлање,
  • и членовите на третата група не работеа.

По 20 дена од секојдневната практика, играчите повторно беа тестирани. Резултати? Членовите на првата група ги подобрија нивните фрлање за 24%, членови на третата група, како што се очекуваше, не се подобри своите резултати. И членовите на другата група ги подобрија нивните резултати за 23%!

Значи, само замислувате доволно за да ги промените резултатите во вашиот живот. Бидете свесни за своите мисли и контролирајте ги.

Освен тоа, потсвеста, како и децата, сака повторување.

Дали некогаш сте го поминале попладнето на игралиштето со тригодишно момче, извикувајќи, бидејќи гради песочна кула, го урива и го гради повторно? Знам дека сум. 
И дали се наоѓате во ситуација кога вашето дете треба да ја повторува раката, забите, играчките играчки и сл илјада пати?

Истиот принцип се однесува на потсвеста , како што често повторувате мисла, поверојатно е дека вашата потсвеста ќе го побара. Ова е една од причините зошто работат афирмации, листи на желби и слични алатки. 
Покрај тоа, вашата потсвест многу повеќе реагира на емоции отколку на самите зборови. Затоа, ако ја повторувате афирмацијата без емоции зад вашите зборови, нема да ги постигнете саканите резултати.

Подсвесниот ум ги сака заповедите. Задачата на потсвесниот ум е да ни служи. Како што реков претходно, работата на свесниот ум дава заповеди. Ова е причината зошто е полесно да се постигнат целите во животот ако ги ставиме – со што даваме потсвесна цел. За жал, луѓето кои го поминуваат поголемиот дел од своето време дават во негативен монолог во главата ги даваат своите потсвесни потполно погрешни задачи.

Ова не е само теорија, туку факт.

Имено, постои дел од мозокот под името на ретикуларниот систем за активирање (RAS) чија задача е да филтрира информации . Во секојдневниот живот, во секој момент сте изложени на милијарди фрагменти од информации, како што се звуците во близина на вас – разговарајте со толпата луѓе на улица, ветер, дожд, автомобили, разни мириси, температури и слично.

РАС се однесува како вашиот мозочен стрелец, недостасува само информации што се етикетирани како важни. Оваа улога е од исклучително значење за нас да можеме нормално да функционираме, фокусирајќи се на она што е важно за нас. Без систем за ретикуларна активација буквално би биле луди.

Еден пример на функционирањето на системот на ретикуларниот активирање е кога ќе го слушнете на пријател за повици, на концертот, меѓу илјадници луѓе, гласови, зборови – ретикуларниот систем активирање филтрира сето она што не е важно, се фокусира на она што е – вашето име.

Кога сте свесни за функциите на ретикуларниот систем за активација, можете да го манипулирате свесно – давајќи му задача.

Ова е исто така причина зошто папките на желбата и афирмацијата функционираат; Со овие едноставни алатки, можете намерно да одлучите што да направите со вашата потсвест, и активирајте го РАС за да филтрирате сè што го смета за важно – што сакате.

Кога постојано го изложувате својот ум на сликите на она што сакате да го постигнете во вашиот живот, ќе го активирате РАС, ќе го дадете на вашата потсвесна цел и одеднаш ќе забележите начини на кои можете да ги постигнете своите цели. Не е човечкиот мозок фасцинантен?

Покрај тоа, важно е да се разбере дека потсвеста не може да обработи негативни информации. На пример; Не размислувај за црвен чевел. 
Која е првата слика што си ја замислил? Црвениот чевел, се разбира. 
Важно е да се разбере дека можете само да се фокусирате на она што го сакате кога ќе формирате сопствени афирмации.

Значи афирмацијата мора да биде позитивна, како што е “Јас сум убава /”. Кога повторувате “Јас не сум глупав”, вашата потсвест е фокусирана на глупост.

Подсвесниот ум е предмет на бројни книги, истражувања, експерименти и сл, бидејќи се повеќе и повеќе научници ја сфаќаат нејзината важност.

Живо исполнет, среќен живот е невозможен ако функцијата на вашата потсвест не е во согласност со вашата визија. Овие карактеристики и примери се основни, практични факти кои можат да ви помогнат да започнете активно да ја репрограрате вашата потсвест. Со репрограмирање на вашата потсвеста во потрага по начини за реализација на вашите соништа, наместо начини да го саботирате нивното достигнување, животот станува вистинско задоволство – и секој заслужува да ужива во животот.

Must Read

loading...