HomeЗдравјеДали болката во грбот е неспецифична, механичка или сериозна?

Дали болката во грбот е неспецифична, механичка или сериозна?

Неспецифичната болка во долниот дел на грбот е типот на болка во грбот која ниту вие, ниту вашиот лекар не може дефинитивно, точно да се следи назад во неговиот корен. Со други зборови, тоа не е поврзано со специфична, дијагностицирана болест. Еден пример е вирус на грбот на мускулите поради атлетска повреда или друга траума.

Неспецифичната болка во грбот е типично механичка по природа, со тоа што се предизвикува кога се движи ‘рбетот. Мускулните дисбаланси и абење на зглобовите со текот на времето може да придонесат за механичка болка.

Бидејќи причината за неспецифичната болка во грбот не е позната, третманот обично се состои од конзервативна нега и чекање. Вежбањето може да се препорачува, поголемиот дел од времето како дел од вашата физичка терапија.

Хирургијата и другите инвазивни процедури генерално не се користат за случаи на неспецифична болка во долниот дел на грбот.

На другиот крај на спектарот на ‘рбетни услови е болката во долниот дел на грбот, која може да се припише на процесот на болеста кој се одвива во вашето тело.

Пример е болката во грбот предизвикана од иритација на коренот на ‘рбетниот нерв , без разлика дали таа иритација е поврзана со артритис , поради хернираниот диск или има некоја друга причина.

Иритираните корени на ‘рбетниот нерв може да резултираат со болка во грбот, но главната работа што најверојатно ќе ја забележите е радикулопатија. Симптомите на радикулопатија одат надолу по една нога и може да изразат како болка, електрични сензации, вкочанетост или слабост.

Иако хернираниот диск е најчеста причина за радикулопатија, тој не е единствениот. Други причини може да вклучуваат спинална стеноза, задебелени спинални лигаменти или цисти кои притискаат на деликатно нервно ткиво кое го сочинува коренот.

Поретко, системските здравствени состојби, на пример, инфекција или присуство на тумор, се дополнителни извори на болки во грбот кои не се класифицирани како механички или неспецифични. За овие, олеснување на болката и подобрување на вашето физичко функционирање најверојатно најдобро се постигнува со работа со вашиот лекар, и, во зависност од точната причина, вашиот физиотерапевт, исто така.

Не-специфични наспроти сериозни болки

Болките во грбот се сеприсутни. Ова значи дека може да се случи речиси секој, вклучувајќи го и вас.

Студијата објавена во престижниот медицински журнал “Лансет” известува дека до 84 проценти од сите луѓе доживуваат болки во грбот во одреден момент од нивниот живот. Речиси 25 проценти од луѓето живеат со хронична болка во грбот, а 11 проценти се оневозможени од тоа, велат авторите.

Со оглед на тоа, важно е да се има пристоено разбирање за оваа состојба. На тој начин, дали вие или некој близок ќе биде засегнат од симптоми на состојба на ‘рбетот, може да бидете овластени да ги преземете соодветните мерки навремено.

Првото нешто што треба да знаете за болката во грбот, може само по себе да ви даде малку олеснување: повеќето случаи на болки во долниот дел на грбот не се сериозни.

Лорен Фишман, специјалист за физикална медицина и рехабилитација кој вежба во Њујорк, ја разликува “сериозната” болка во грбот (од не-сериозни) како болка што ја загрозува мобилноста, предизвикува губење на контролата врз дебелото црево или мочниот меур или боли толку многу што едноставно не може да се издржи.

Фишман, кој ја учи јогата како додаток на неговата медицинска пракса, ги потврдува податоците во студијата Лансет, велејќи дека речиси 90 проценти од болките во грбот се мускулно-скелетни по природа.

Неспецифичната или механичка болка во грбот е генерално мускулно-скелетен во природата.

Може да го уништи вашиот викенд, тврди Fishman, но болката во грбот која произлегува од мускулно-скелетниот систем не ги наметнува сериозните ефекти споменати погоре.

Фишман понатаму ја појаснува разликата помеѓу неспецифичните и сериозните типови на болки во грбот, велејќи дека дијагностичарот треба да открие дали болката доаѓа од меките ткива и коските, или од нервите. ” Болката во нервите обично е посериозна”, вели тој. Но, често лекарите или не ја прават или не можат да ја направат оваа разлика пред да се направи инвазивна процедура.

“Земете го случајот на г-дин Џонс”, нуди Фишман. “Овој пациент видел 21 доктори и поминал три операции зад грбот пред да ме види”.

По шест и пол години од оваа одисеја, Фишман вели, г-дин Џонс објави дека не е ниту подобро ниту полошо отколку кога целата работа започна.

Фишман направил едноставен тест кој ја мери брзината на рефлексната брзина на Ахиловата тетива на г-дин Џонс кога била цврсто испружена против ијатичниот нерв во таа област. Ахиловата тетива е тежок опсег на фиброзно ткиво кое го поврзува мускулот на телето со петицата на ногата.

Тестот откри драматично задоцнување на брзината на рефлексот, што на Фишман му сугерираше дека мускулот на телото му бил виновен.

Третманот на г-дин Џонс се состоеше од вбризгување на ботокс во мускулите на телото, заедно со совети да бидат трпеливи во текот на една недела додека медицината ја извршуваше својата работа. “Речиси на денот, г-дин Џонс имаше импресивно закрепнување”, истакна Фишман.

Друга малку добра вест за болки во долниот дел на грбот е тоа што има тенденција да си оди самостојно. Болката во грбот што сама по себе се нарекува самоограничувачка.

Проблемот е во тоа што болката во грбот која сама по себе ќе се врати веројатно ќе се врати. Студијата од 2014 година објавена во списанието Spine најде прво искуство со болки во долниот дел на грбот за да биде најконзистентен ризик за идната болка во долниот дел на грбот.

Со други зборови, откако ќе почувствувате болки во долниот дел од грбот, најверојатно ќе го добиете повторно.

Дури и ако болката во грбот ги дава сите индикации дека е бенигно и не е сериозна, вашиот лекар најверојатно ќе размисли за проверка за ретката веројатност од дека доаѓа болеста. Во овој случај, таа може да бара црвени знамиња, кои се знаци дека сериозната основна здравствена состојба е во коренот на вашите симптоми.

Примери на црвени знамиња кои го предупредуваат докторот дека целосна дијагностичка работа може да биде соодветна, вклучува колку години имате кога болката во грбот првпат ќе се појави, ако имате претрпено значителни трауми што претходат на почетокот на болката, ако неодамна сте ја изгубиле тежината без диета или да бидете на програмата, и / или ако сте неодамна доживеале невролошки нарушувања или оштетувања.

Дијагностицирана болка во грбот

Како што споменавме погоре, понекогаш сериозна болка во грбот е поврзана со процеси на болести кои продолжуваат во ‘рбетот, додека други времиња, причината е посистематична.

Сериозните причини за болки во грбот вклучуваат следново:

 • Лумбална фрактура , што е пауза во ‘рбетната коска во долниот дел на грбот. Спиналната фрактура може да се должи на остеопороза, но тоа не е единствената можна причина. Траума, паѓања и / или повреда исто така може да доведат до оваа повреда. Спиналните фрактури не се ограничени на лумбални пршлени; тие можат да се појават во вратот и другите делови од колоната.
 • Структурни деформитети како што се кифоза, лордоза и / или сколиоза, може да предизвикаат болки во грбот. Тежината на овие состојби и болката во грбот што можат да ја предизвикат зависи од голем број фактори, вклучувајќи ја и возраста, степенот на отстапување од идеалното усогласување и многу повеќе.
 • Радикулопатија или радикуларен синдром , дискутиран погоре. Термините се однесуваат на собирање на симптоми кои се јавуваат кога коренот на ‘рбетниот нерв е компресиран или иритиран од блиската структура. Радикулопатијата може да биде предизвикана од хернијален диск, спинална стеноза или други состојби кои влијаат на колоната.
 • Спиналната стеноза е често, но не секогаш, поврзана со стареењето. Може да предизвика болки во грбот, радикулопатија и / или грчеви. Грчењето, наречено неврогена клаудикација, е главен симптом на ‘рбетната стеноза.
 • Астетскиот афект е форма на остеоартритис што влијае на задниот дел на ‘рбетниот столб. Во оваа состојба, долготрајната дегенерација на зглобот води до ерозија на ‘рскавицата. ‘Рскавицата е материјал кој апсорбира амортизери кој помага да се направи болка во’ рбетниот мозок без болка. Како што ‘рскавицата се намалува, нервите во оваа област може да се разбудат и затоа предизвикуваат болка.
 • Воспалителен артритис , хронична, изнемоштена состојба која ги зафаќа зглобовите, може да предизвика болки во долниот дел на грбот. Во ‘рбетот, може да земаат повеќе форми, вклучувајќи и анкилозантен спондилитис. Спондилитис, исто така, се нарекува спондилоартритис или спондилоартропатија.
 • Cauda equina синдром е многу сериозна медицинска состојба која влијае на пакет на нерви лоцирани во основата на ‘рбетот. Некои од најчестите симптоми вклучуваат губење на функцијата на дебелото црево или мочниот меур, болка во нозете или слабост или вкочанетост што се влошува и губење на чувството во долниот дел. Ако ги имате овие симптоми, веднаш побарајте медицинска помош. Инаку, може да се одржи трајно оштетување на нервите. Синдромот на Cauda equina може да биде предизвикан од руптура на тешка диска, стеноза на ‘рбетниот столб, раѓање дефект, повреда или траума, или тумор или циста што притиска врз нервите во таа област. Инфекција, воспаление и фрактури се други причини

Д-р Фишман дели друга приказна за еден неодамнешен пациент, жена со “мала болка во грбот”. Нејзиниот сет на поплаки го погледна како болка во грбот, со други зборови, механички или неспецифичен тип.

Но Фишман вели дека едно парче од дијагностичката загатка што не одговара на неговата проценка на механичката болка е дека левиот палец на пациентот е вкочанет.

Д-р Фишман нарача да се направи МНР ( Магнетна резонанса ).

Неколку часа подоцна, МНР се врати, покажувајќи голем хернис-диск со притискање на коренот на ‘рбетниот нерв. Во приближно исто време, пациентот го повика лекарот од брза помош, жалејќи се на неподнослива болка. Патувањето во просториите за итни случаи, кое се состоеше главно од рецепт за слаби НСАИЛ, направи малку за да ја ублажи оваа болка, вели Фишман.

Кога се соочуваат со слични околности, многу луѓе се одлучат за хирургија на дисектомија.

Откако беше ослободен од итната соба, пациентот веднаш се упати кон канцеларијата на д-р Фишман, каде што аплицираше неколку многу специфични техники за јога и терапија. Додека таа се уште беше на назначување, околу 60-70 проценти од нејзината болка беше ослободена, според Фишман.

И во рок од една недела болката беше речиси целосно исчезна, вели Фишман.

Сериозни основни проблеми

Болката во грбот поради сериозен здравствен проблем обично е само еден од неколкуте придружни симптоми. На пример, симптомите на бубрежни камења вклучуваат не само остра болка на десната страна на грбот, туку и болка или горење за време на мокрењето, итна потреба да се оди, крв во урината, облачна или миризлива урина и многу повеќе.

Други системски состојби кои можат да имаат болки во грбот како еден од симптомите вклучуваат:

 • Инфекција која влијае на било која од ‘рбетните структури. Инфекцијата на пршлен се нарекува остеомиелитис; инфекцијата на дискот се нарекува дисктис. Сакроилитисот е име дадено на инфициран, или воспален, сакроилијак или СИ заеднички. Овој термин исто така се користи и кај случаи на воспалителен артритис на зглобот на СИ.
 • Иако ретко, можно е дека туморот може да предизвика сериозна болка во грбот. Обично тие се резултат на рак кој се шири на ‘рбетот од друго место во телото.
 • Како што е споменато погоре, камењата во бубрезите може да предизвикаат болка во десната страна, заедно со голем број други симптоми.
 • Аневризмите на абдоминалната аорта се појавуваат кога аортата, која е најголемата артерија во телото, се зголемува. Во овој случај, болката во грбот може да биде знак дека аневризмата станува се поголема. Во овој случај, важно е да го видите вашиот лекар веднаш штом ќе можете да оцените, а можеби и да спречите прекин на аортата.

Заедно со ‘рбетни и системски причини за сериозна болка во грбот, одредени состојби може да ви предизвучат сериозна болка во грбот. Тие вклучуваат:

 • Остеопорозата, болест во која коските ослабнуваат со текот на времето, може да доведе до фрактури на ‘рбетниот столб или да придонесе за други здравствени компликации. Остеопенијата е претходник на остеопорозата.
 • Кај жените, ендометриозата може да предизвика болки во грбот додека ткивото на матката се гради надвор од матката.
 • Фибромијалгија , која е состојба на хронична болка која се карактеризира со замор и болки во мускулите насекаде низ телото, е уште една можна причина за сериозна болка во грбот.

Еден збор повеќе

Иако е разумно да му дозволите на вашиот лекар да провери за основните здравствени проблеми што може да предизвикуваат непријатност на ‘рбетниот столб, поголемиот дел од времето, болката во грбот не е сериозна. Всушност, неспецифичната, или механичката болка во грбот честопати исчезнува без никаков третман.

За жал, може да се врати подоцна, бидејќи првиот инцидент на болки во грбот често е основа за идните предизвици.

Поради оваа причина, одржувањето на јадрото силно и практикување на добра телесна механика на редовна основа може да ви помогне да се управувате јасно од болки во грбот за живот.

Must Read

loading...