HomeТренингВисоки влијателни вежби добри и лоши страни

Високи влијателни вежби добри и лоши страни

Кога станува збор за кардио вежбање немате простор за активности за покачување на срцевиот ритам, од справи за вежбање до домашни вежби, надворешни активности или групни фитнес часови.

Едно нешто е нејасно, кога помислувате на вашето кардио вежбање, е влијанието на вашето вежбање. Влијанието може да биде големо..всушност влијание е колку калории согорувате и влијанието дирекно влијае колку вашите коски се цврсти.

Основи на влијанието

Има различни левели на влијание:

 • Нема влијание, каде вашите стапала не ја напуштаат земјата
 • Мало влијание, каде вклучува активности каде барем една нога да е на тлото (како одењето)
 • Виско влијание, каде девете стапала се на тлото на земјата во исто време (како трчањето)

Високо влијателните вежби се една од најефикасните начини за согорување повеќе калории, што е полесно да го подинете вашиот срцев ритам на повисоко ниво. Високо влијателните вежби имаат стрес на коските. Експертите го знаат тој вид на стрес на коските, како високо интезивни активности, при што ги додаваат за да одговорат.

Е сумирано дека стреч тренингот кој праваат повеќе мускули. Кога ги подложувате вашите мускули на отпор за кој не се навикнати, тие стануваат посилни.

Високо влијателните вежби не се за секого, се разбира не секој ужива да џогиа во природа или да скока јаже, не сите зглобови се навикнати на тоа. Сепак, ако сакате можете да вежбате високо интезивни вежби, вметнувајќи во вашиот тренинг, ќе најдете подобри резултати губењето на тежината.

Добрите

Ако сте на оградата, постојат некои добри причини да додадете некоја вежба со големо влијание на вашата редовна тренинг рутина, дури и ако тоа е само малку во исто време. Вежба со големо влијание:

 • Ги зајакнува вашите зглобови
 • Добивате висок срцев ритам и многу побрзо согорувате повеќе калории за време на вежбањето
 • Ја подобрувате вашата стабилност, баланс, и кондиција
 • Ги зајакнува срцето и белите дробови

Лошо

Каде што постои добри работи во високо влијателните вежби, не е секогаш розево како што изгледа. Повеќето луѓе што неможат да прават високо влијателни вежби ги знаеме, но некој други случаеви вклучуваат: 

 • Премногу високо интезивни вежби без крос-фит тренинг може да дојде до несакани повреди
 • Може да биде болно за луѓе кој имаат проблеми со зглобовите или артритис
 • Големите движења како трчање можат да предизвикаат влијание од околу 2,5 пати повеќе од вашата телесна тежина, што може да ги зафати зглобовите, лигаментите или тетивите кои се веќе слаби или повредени
 • Може да биде непријатно за луѓе кои се со прекумерна тежина или се дебели

Врвни вежби што треба да се пробаат

Секогаш можете да пробате вежби со висок удар, како што е трчањето, но исто така можете да го избегнете постојаното влијание со додавање малку интревали од вежбање со висок интензитет до редовна, помала рутина. Обидете се да изберете некои од следните потези и периодично да ги додавате во текот на тренингот:

 • Скокање на јаже
 • Странично скокање
 • Џогирање во место
 • Burpees
 • Чучњеви со скокање
 • Скокање како жаба
 • Страна на страна скокање со менење на секоја нога
 • Долги скокови
 • Plyojacks

Must Read

loading...