HomeЗдравјеВие согорувате највеќе калории во овој период во денот.

Вие согорувате највеќе калории во овој период во денот.

Вашето тело е како ватрешен часовник, при што деноноќнот ритам го диктира поголемиот дел од вашиот ден. Тоа ви кажува кога сте гладни за да конзумирате храна, кога сте уморни да се одморите.

Истиот тој часовник одредува во кој дел од денот согорувате највеќе калории, и ако одмарате и неправите ништо.

Истажувањата покажуваат дека кога одмараме согоруваме 10% повеќе калории во касните попладневните часови или во рано попладне во разлика од сабаилешките часови. Ова значи дека немора да се грижите ако бидете мрзливи следниот пат кога ќе се решите да одморите во попладневните саати.

Нашето тело ќе ја заврши работата за вас. Наодите од овие истражување покажуваат значително зајакнување, и регулирање на метоболизмот на телото. Исто така треба да се напомене дека неспиењето и оние што работат во ноќни смени имаат значителни шанси за зголемување на телесната тежина.

За да се оценат промените во метаболизмот во текот на денот без ефекти од нивото на активност, навиките во исхраната и спиењето, истражувачите проучувале седум учесници повеќе од еден месец во лабораторија која немала прозорци или часовници. Учесниците немаа пристап до телефони или интернет, и им беа дадени распоред за тоа кога можеа да спијат, да се разбудат и да јадат.

Секоја вечер учесниците спиеја четири часа подоцна од претходната ноќ. Бидејќи кружеја во круг секоја недела, нивниот биолошки часовник неможеше да издржи. Тоа го остави на телото да го задржи своето време без потпирање на знаци од надворешниот свет. “Ова ни овозможи да се измери стапка на метаболизам во сите различни биолошки времиња на ден.” вели ко-авторката Жан Дафи , за поделбата на спиењето и циркадните нарушувања во Бригам и женската болница во Бостон.

Истажувањата покажале дека ипитаниците согориле највеќе калории доцна во ноќта според биолошкиот часовник, каде што испитаниците почуствувале опаѓање на нивната телесна температура. Енергетското полнење било најголемо после 12 часа подоцна, според биолошкиот часовник е доцна попладне во ноќта.

Испитувањата беа мали, но резултатите покажаа резултат за активноста на метоболизмот и неговата активност. Затоа оние кој сакаат да ја изгубат телесната тежина на нормален начин треба да го земат во предвид ова за нивното здравије.

1 COMMENT

Comments are closed.

Must Read

loading...