HomeТренингВежби и активности што согоруваат највеке калории

Вежби и активности што согоруваат највеке калории

Една од примарната цел на секоја програма за вежбање е подобрување на кардиовален фитнес. Многу луѓе почнуваат со активности за да си го подобрат своето здравие, да го намалат ризикот од болести, да го модифицираат составот на телото и да ја подобрат физичката кондиција во сите околности. Важно е да се избере начин на вежбање кој ги користи големите мускули на телото на континуиран, ритмички начин, а тоа е релативно лесно да се задржи конзистентен интензитет. Интересно е да се напомене дека не сите начини на вежбање се споредливи во однос на трошењето за енергија ( калории ). Меѓутоа, треба да се земат предвид неколку фактори, покрај трошењето калории, при изборот на режим на вежбање.

Класификација на аеробни модалитети за вежбање

Тука спаѓаат активности како што се пешачење, возење велосипед, џогирање и симулирано качување по скали. Со активностите од Група II, стапката на трошење енергија ќе варира во зависност од способноста на лицето. Со повисоки нивоа на вештини, едно лице може да работи понапорно и подолго, а со тоа и да согорува повеќе калории. Активностите во оваа категорија ќе вклучуваат аеробно танцување планинарење, пливање и вода аеробик. Активностите од групата III, како што се кошарка, рекреативни спортови и одбојка, се многу променливи во однос на трошењето енергија според потребата на активностите.

Размислувања за време на вежбање

Покрај трошење за енергијата, некои фактори кои треба да се земат предвид при изборот на режим на вежба вклучуваат личен интерес, опрема и достапност на објекти, физички потреби, ризик за повреди и фитнес цели. Затоа, изборот на соодветен режим на вежбање е од суштинско значење за континуираната конзистентна потрошувачка на енергија. Значајно е да се напомене дека дополнителните здравствени и фитнес бенефиции ќе бидат постигнати со износот и интензитетот на зголемувањето на вежбањето.

Интензитет на вежба: оптимизирање на енергијата

Еден од главните начини за оптимизирање на енергијата е да се разликува интензитетот на вежбите. Важно е да се избере вежби кој може да се прилагодат или да не се преоптоварување на кардио-респираторниот систем. На пример, движењето на лента за трчање може да се направи многу попребирливо со зголемување на нивото на вежбање. Интензитетот на велосипедизмот може да се зголеми со зголемување на отпорноста на педалата. Додавањето чекор за да ја подигне висината на повлекување може да го зголеми интензитетот на тренингот за еден степен повисоко за аеробик. Освен тоа, изборот на режим кој овозможува интервали од висок интензитет прошарани со интервали од интензитет со низок до умерен интензитет, исто така, може да ги зголемат ресурсите на енергија.

Модалитети на горните и долните тела

Некои начини на вежба вклучуваат и мускулите на горните и долните тела, како што се пливање, веслање и симулирано скијање. Иако овие видови на вежби вклучуваат повеќе мускули, тие не мора да вклучуваат голема група на мускули, и така ќе се трошат малку помалку калории на слично ниво на интензитет. Сепак, пливањето вклучува многу помал притисок врз коските и зглобовите, што им овозможува на пливачите да вежбаат подолго време, со што можеби трошат енергија како тренинзи со поголем интензитет. Исто така, некои режими за вежбање на горниот и долниот дел од телото, како што е симулираното скијање, бараат прилично умешна фаза на развој на вештини пред целосно да ги остварат придобивките за трошење калории.

Модалитети со тежина и не-тежински пристап

Велосипедизмот и лежерниот велосипедизам се два многу популарни режими за вежбање без напор, додека одење и џогирање се популарни вежби во категорија на тежина. На исто ниво на интензитет, повеќето лица ќе трошат повеќе калории кои вршат тежинска активност. Дополнителна корист од вежбата за одржување на тежината е одржување на коскената маса и спречување на остеопороза. Сепак, со велосипедизам и бавно вртење на велосипед, има многу помалку трауми за мускулите и зглобовите, срцевиот ритам е генерално понизок, а со тоа се можни подолг период за вежбање.

Избор за вежбање: заклучок

Иако резултатите од истражувањето сугерираат дека вежба со тежински аеробен, со само-избраниот интензитет, ќе предизвика највисо трошење на калории, се дискутираше за неколку други размислувања за избор на вежбање. Поради големата разноликост на опрема за аеробни вежби што моментално е достапна, се повеќе и повеќе ентузијасти за вежбање сега преферираат вкрстување на различни начини на вежбање, кои комбинираат повеке начини во вежбањето со намален мускулно-скелетниот ризик. Сепак што и да одберете вие сте на добар пат, кон подобрување на вашето здравие.

Must Read

loading...