HomeЗдравјеБелодробно воспаление - кои се ризични фактори и причини, третман

Белодробно воспаление – кои се ризични фактори и причини, третман

Воспалението на белите дробови е една од водечките причини за болести и морталитет во светот. Таа е најчеста и најопасна кај многу мали деца и лица над 65 години и лица со други хронични заболувања, како што се:

 • кардиоваскуларни заболувања,
 • дијабетес и
 • хронична болест на белите дробови.

Ние ги категоризираме според местото каде што инфекцијата се стекнува во болница и амбулантско, со што ќе се фокусираме подолу.

Фактори на ризик

 • возраст над 65 години,
 • пушењето,
 • неухранетост.
 • хронична пулмонална болест (ХОББ, астма) и други хронични заболувања (кардиоваскуларни болести, дијабетес),
 • ослабен имунолошки систем ( ХИВ , пациенти со трансплантација, хемотерапија, хронична терапија со стероиди)
 • кашлање (лекови и алкохол, намалена подвижност)
 • неодамнешно вирусно воспаление на респираторниот систем ( грип )

Причини за воспаление на белите дробови

Воспалението на белите дробови најчесто е предизвикано од вируси и бактерии (обично Streptococcus pneumoniae) и може да биде предизвикано од печурки кај луѓе со оштетен имунолошки систем.

Симптоми на воспаление на белите дробови

Најчестите симптоми поврзани со респираторниот систем се:

 • кашлица и често согорува слуз,
 • Тешкотии со дишењето и
 • болка во градите.

На системски симптоми се заеднички:

 • треска, жештина
 • умор ,
 • слабост и губење на апетитот.

Поголемиот дел од луѓето имаат температура и пневмонија без треска што може да се случи кај постарите лица и лицата со ослабен имунолошки системи во кои други симптоми може да бидат помалку изразени.

Компликации во воспаление на белите дробови
Поголемиот дел од воспалението на белите дробови се излекува без компликации, но понекогаш се појавуваат, особено кај високоризични пациенти. Тие можат да бидат поврзани со самата инфламација на белите дробови или со лековите кои треба да се третираат.

Можни компликации се.

акумулација на течност или гној помеѓу плеврата,
развојот на апсцес (колапс на гној),
бактериемија (присуство на бактерии во крвта) и
кардиоваскуларни епизоди како миокарден инфаркт.
Сепак, повеќето луѓе целосно се опоравуваат, без постојани последици.

Превенција на воспаление на белите дробови

 • престанок со пушење,
 • вакцина против грип,
 • вакцина против пневмококна (S.pneumoniae) за ризична популација.
 • Белодробно воспаление кај деца
 • Белодробното воспаление е почесто кај децата под 5-годишна возраст, а најчестата причина во оваа возрасна група се вирусите, иако бактериите се исто така значајни.

Постарите деца се најчестите бактериски патогени . Симптомите не се специфични, комбинацијата на кашлица и треска укажува на воспаление на белите дробови, но симптомите може да бидат многу лесни и да укажуваат на некоја друга дијагноза (на пример, болка во стомакот).

РТГ не е потребна кај деца кои се лекуваат клинички, но треба да се прават кај деца со тешки форми на болест, компликации, рекурентни белодробни инфекции и во клинички атипични форми на болеста.

Во повеќето случаи, не е неопходно да се идентификува предизвикувачкиот агенс, но терапијата е насочена кон најчестите причини во возрасната група на детето. Повеќето деца се опоравуваат целосно без долгорочни последици, но можат да дишат и да продолжат да кашлаат до неколку месеци.

системи во кои други симптоми може да бидат помалку изразени.

Дијагноза на воспаление на белите дробови

Сомнежот на пневмонија предизвикува клинички и потврдено од страна на Х-зраци на белите дробови. РТГ белите дробови речиси секогаш покажуваат одреден степен на инфилтрација.

Кај имунокомпромитирани пациенти и кај луѓе кои биле изложени на одредени причини по негативната РТГ , КТ ќе се направи за да се исклучи воспалението на белите дробови со поголема сигурност. Крвтаможе да се исфрли од која се одредува нивото на белите крвни клетки , чиј број најмногу се зголемува кај бактериска инфекција. Бидејќи пневмонијата може да доведе до намалено ниво на кислород во крвта, одредувањето на истото може да биде и чекор во дијагностиката.

Идентификација на предизвикувачкиот агенс не се врши редовно, но само кај пациенти во критична состојба, кога постои сомневање дека бактериите отпорни на лекови или на помал број на причини и во случај на влошување на болеста или ако нема одговор на третманот во рок од 72 часа. Причините се одредуваат од причината за кашлање или примерок од бронхоскопија.

doktor

Белодробно воспаление – третман

Повеќето пациенти се лекуваат дома, само пациентите со тешка пневмонија се хоспитализирани . Бидејќи причината за воспаление на белите дробови е тешко да се идентификува, антибиотиците се избираат емпириски, односно врз основа на веројатноста за причината. Со користење на таква терапија, 90% од пациентите се опоравуваат. Доколку не се постигне подобрување, можните причини се необичен предизвикувач, бактериска отпорност на применетиот антибиотик или нарушен имунолошки систем. Вирусна пневмонија најчесто се излекува без терапија.

Повеќето пациенти со подобрена клиничка слика не треба да контролираат РТГ. Контролата на РТГ треба да се изврши 7 до 12 недели по третманот кај пациенти постари од 50 години, особено кај мажи и пушачи.

Обнова по воспаление на белите дробови

Повеќето пациенти почнуваат да се поправаат по 3 до 5 дена од терапијата со антибиотици. Замор и кашлица може да потрае подолго од еден месец, но повеќето луѓе можат да се вратат во редовни активности за една недела. Опоравувањето по болничкиот третман може да потрае подолго. За време на закрепнувањето, неопходно е да се одморат, да пијат многу течности и да пијат антибиотици до крај.

ubiec na pluca

Компликации во воспаление на белите дробови

Поголемиот дел од воспалението на белите дробови се излекува без компликации, но понекогаш се појавуваат, особено кај високоризични пациенти. Тие можат да бидат поврзани со самата инфламација на белите дробови или со лековите кои треба да се третираат.

Можни компликации се.

 • акумулација на течност или гној помеѓу плеврата,
 • развојот на апсцес (колапс на гној),
 • бактериемија (присуство на бактерии во крвта) и
 • кардиоваскуларни епизоди како миокарден инфаркт.

Сепак, повеќето луѓе целосно се опоравуваат, без постојани последици.

Превенција на воспаление на белите дробови

 • престанок со пушење,
 • вакцина против грип,
 • вакцина против пневмококна (S.pneumoniae) за ризична популација.

Белодробно воспаление кај деца

Белодробното воспаление е почесто кај децата под 5-годишна возраст, а најчестата причина во оваа возрасна група се вирусите, иако бактериите се исто така значајни.

Постарите деца се најчестите бактериски патогени . Симптомите не се специфични, комбинацијата на кашлица и треска укажува на воспаление на белите дробови, но симптомите може да бидат многу лесни и да укажуваат на некоја друга дијагноза (на пример, болка во стомакот).

РТГ не е потребна кај деца кои се лекуваат клинички, но треба да се прават кај деца со тешки форми на болест, компликации, рекурентни белодробни инфекции и во клинички атипични форми на болеста.

Во повеќето случаи, не е неопходно да се идентификува предизвикувачкиот агенс, но терапијата е насочена кон најчестите причини во возрасната група на детето. Повеќето деца се опоравуваат целосно без долгорочни последици, но можат да дишат и да продолжат да кашлаат до неколку месеци.

Must Read

loading...