HomeЗдравјеАнално чешање, симтоми и превенција

Анално чешање, симтоми и превенција

Аналниот јадеж е честа состојба. Чешањето, кое се наоѓа во или околу вашиот анус, често е интензивно и може да биде придружено со силна потреба да се изгребите. Аналното чешање може да биде засрамувачки и непријатно.

Исто така, наречен пруритус ани (про-RIE-tus A-nie), аналниот јадеж има многу можни причини, како што се проблеми со кожата, хемороиди, недоволна хигена или премногу миење на тој дел.

Ако аналниот јадеж е постојан, разговарајте со вашиот лекар. Со соодветен третман и само-грижа, повеќето луѓе се целосно ослободени од аналниот јадеж.

Симптоми

Аналниот јадеж може да биде поврзан со црвенило, горење и болка. Чешањето и иритацијата може да бидат привремени или порепресивни, во зависност од причината.

Кога да се види лекар

Повеќето анални чешање не бара медицинска нега. Посетете го вашиот лекар ако:

 • Аналниот јадеж е тежок или перзистентен
 • Имате анално крварење или истекување на столицата
 • Се чини дека аналниот дел е заразен
 • Не можете да дознаете што го предизвикува чешањето постојано

Постојаното анално чешање може да биде поврзано со состојба на кожата или со друг здравствен проблем кој бара лекување.

Причини

Понекогаш причината за аналниот јадеж не може да се препознае. Можни причини за анален чешање вклучуваат:

 • Надразнувачи. Фекалната инконтиненција и долготрајната (хронична) дијареа може да ја иритираат кожата. Или вашата рутина за нега на кожата може да вклучува производи или однесувања кои ја иритираат кожата, како што се употребата на сурови сапуни или влажни бришења и миење премногу агресивно.
 • ИнфекцииТука спаѓаат сексуално преносливи инфекции, инфекции со лигавици и инфекции со квасец.
 • Услови за кожата. Понекогаш аналниот јадеж е резултат на специфична состојба на кожата, како псоријаза или контактен дерматитис.
 • Други медицински состојби. Тие вклучуваат 
  дијабетес, болест на тироидната жлезда, хемороиди, анален тумор.

Третмани

Подолу се дадени неколку практични совети кои ќе помогнат во лекувањето и спречувањето на дремливото дно:

Домашни лекови и само-грижа

 • Избегнувајте многу зачинети и зачинети јадења и одржувајте редовна навика на дебелото црево
 • Чувајте ја аналната површина чиста по празнење на дебелото црево
 • Избегнувајте лековити, мирисни или дезодорантни сапуни – користете само обична топла вода за чистење, воден крем или омекнувачи. Воден крем може да се набави онлајн
 • Користете влажни тоалетни марамчиња наместо хартија .
 • Избегнувајте да дозволите аналниот дел да остане влажен и да го исушите нежно со тапкање, а не со триење
 • Користете прашоци за сушење, но не и лековити или миризливи
 • Избегнувајте ја гребење на површината, што создава понатамошни трауми и го прави проблемот полошо
 • Носењето чорапи или памучни ракавици на рацете може да ја намали штетата од несвесно гребење за луѓето кои сметаат дека не биле во можност да се спротивстават на ноќното гребење
 • Носете лабава, дишечка облека, избегнувајќи материјали како што се акрилик и најлон, кои ја заробуваат потта

.

Разбирање и едукација за циклусот на гребење и чешање е многу важно. На кожата мора да им биде дозволено да се лекува за да се намали иритацијата што предизвикува гребење. Избегнување на иритирачки сапуни и креми и одржување на кожата ладна, сува и чиста е од суштинско значење.

Ноктите треба да се чуваат кратко, и интензивно чешање смирено со ладна вода на топки од памучна вата.

Пропишани третмани

 • Антихистаминици – ако чешањето е особено проблематично во текот на ноќта, лекарите можат да понудат антихистамин како што е хидроксизин (Вистарил).
 • Мировите масти – на пример, висмут субгалат или цинк оксид, на пример – се пропишани за некои проблеми со кожата.
 • Кортикостероидите – воспаление на перианалната кожа може да добијат краткорочен локален третман со лекови во форма на благ кортикостероид – хидрокортизон, на пример. Сепак, некои истражувања покажаа дека, како почетен чекор на третман, чистењето може да биде исто толку ефикасно како и кортикостероидите.
 • Локални анестетици – овие привремено можат да ја ублажат болката и чешањето; тие вклучуваат бензокаин, бензил алкохол, лидокаин и прамоксин.
 • Вазоконстриктори – овие стеснети крвни садови и може да го намалат отокот. Тие исто така делуваат како лесни анестетици. Тие вклучуваат ефедрин сулфат и епинефрин.
 • Астингенти – овие хемикалии промовираат агрегација на протеини во клетките, која ја суши кожата и помага во намалување на чешањето, иритирањето и болката.
 • Заштитници – овие формираат физичка бариера помеѓу кожата и сите потенцијални надразнувачи. Тие вклучуваат алуминиумски хидроксид гел, какао путер и глицерин.
 • Кератолитици – овие предизвикуваат надворешните слоеви на ткивото да се распаднат, дозволувајќи им на медицинските масти да продрат подлабоки слоеви.

Други потенцијални третмани:

 • Капсаицин крем – ефективноста на овој третман бара понатамошно проучување
 • Тетоважа со анален – ова е испитувано, но, повторно, треба дополнително да се процени пред да може да се препорача
 • Хипноза – придобивките од хипнозата за намалување на гребењето, исто така, треба дополнително да се евалуираат

Must Read

loading...