HomeЖивотен стилАдидас прави 11 милиони патики од рециклирана океанска пластика.

Адидас прави 11 милиони патики од рециклирана океанска пластика.

Адидас објави дека ќе создаде 11 милиони нови чевли со користење на рециклирана пластика, која се повлече од океаните на нашата планета. 

ТОА Е УТРО. ДРУГА СЛИКА-СОВРШЕН ДЕН ПОКРАЈ МОРЕТО. Ќе ги облечеш новите чевли. Зачекорувајќи се во јасни, светли денови, ги пополнувате белите дробови со воздух. Наскоро, ти си на плажа, удирајќи го својот чекор.

Се сопнуваш. Заплеткано околу вашата нога е злото на крајбрежјето и океаните низ целиот свет: валкана маса на пластика за еднократна употреба. Измиени на суво, борењето во сурфање, шишиња, чанти и други остатоци не е само трагање вашиот утрински рок. Тоа е давам живот на Земјата – над и под брановите.

Што ако, наместо едноставно да го удриш ѓубрето и мрморено џогирање, ти – и милиони ширум светот – го превземаш? Што ако таа акција е дел од глобална кампања која го нанесува нашиот смртоносен отпад со трансформациска намера да го вратиме од водите и да ја вратиме за да го користиме во нашите животи?

И, што ако тие чевли на нозе се направени од истата океанска пластика?

Тоа е визионерската идеја зад Парли за Океаните.

ОСНОВАНА ОД АКТИВИСТИЧКИОТ ДИЗАЈНЕР КИРИЛ ГУЧ, ОРГАНИЗАЦИЈАТА – ИЗГРАДЕНА ОКОЛУ УВИДОТ ДЕКА КАТАЛИЗАЦИЈАТА НА КРЕАТИВНОСТА СЕ МЕНУВА ПОБРЗО ОД САМОТО СВЕСТ – ГО ЛАНСИРАШЕ ИСТОРИСКИОТ ДЕН НА ДЕНОТ НА ПЛАНЕТАТА ЗЕМЈА со Адидас кој ги виде сите маестрални фудбалски клубови изградени со материјалите на Парли кои ги искористуваат океанските пластика. Има и чевли кои се направени на ист начин, вклучувајќи го и тренерот на Стела Макартни и женската опрема за јога наречена Wanderlust .

Зошто стоите наместо најава за јавни услуги?

За Gutsch, одговорот е едноставен. Не само што соработката е посилна од флотирање на соло пораката тоа е попродуктивно, исто така.

И кога станува збор за движење на луѓето да усвојат нови начини на гледање и правење, светот на модата и уметноста е совршено место за да се направат храбри нови конкретни концепти.

Во тој свет, вели Гуч, “луѓето очекуваат да бидат изненадени, да научат нови работи. и да бидат инспирирани да ги променат своите начини. “Мода, тој се смее”, има моќ да креира трендови кои ги прават работите што често прават никаква смисла “.

СО ПРИЧИНА КАКО МОНУМЕНТАЛНА КАКО СПАСУВАЊЕ НА ОКЕАНИТЕ И МОРСКИ ЖИВОТНИ, ТРЕНДОВИТЕ МОЖАТ ДА БИДАТ ПОТКРЕПЕНИ ЗА ДА СТИГНАТ ДИРЕКТНО ЗА СРЦЕТО И ДУШАТА, А НЕ ЗА АРГУМЕНТИ И АНАЛИЗИ.

” Екологијата, долго време, беше за протест, за сите предупредувања”, објаснува тој. “Тоа не беше доволно брзо да се донесе економијата да се промени, иако тоа е брзо растечки движење. Ние нема да можеме да ги убедиме сите на оваа планета со презентирање научни докази. Треба да најдеме катализатор и тоа е она што овие производи го прават: симболи на промени “.

Тука доаѓа науката.

“Со творби, јас го вклучувам научникот на исто ниво како уметник”, вели Гуч. Техничарите на Парли, кои ја претвораат отфрлената океанска пластика во материјалот сличен на текстил, вткаен во атлиските облеки на Адидас, се навистина научни занаетчии.

” Ние веруваме дека ако сакате да го замените нешто што е штетно”, забележува тој, “треба да дојдете со нешто што е подобро. Мора да се сомневате во производ, но исто така треба да развиете идеи за нови производи “.

трќчање за океаните

БЕЗ КОНКРЕТНИ, КОНКРЕТНИ ПОДОБРУВАЊА, НЕМА ВРЕДНОСТ ЗА БРЕНДОВИТЕ И КОМПАНИИТЕ, според Гутч, треба да донесете модни откритија на глобалните пазари. “Тие едноставно не можат да ја оправдаат промената на курсот ако немаат замена”, вели тој.

Тоа е она што победи над Адидас. Во 2017 година, компанијата произвела 1 милион пар чевли. Во 2018 година, целта е околу 5 милиони чевли направени од океанската пластика на Парли.

За жал, има повеќе од доволно лебдечки дерит за да им помогнам на броевите уште повисоки.

Богородичната пластика е насекаде и, како што нагласува Гуч, “сè завршува во водата”.

Доказите се изобилни и проклетски. Оваа пролет, студија објавена во “Морска политика”, објави  дека “пластика е сеприсутна” во океанските води длабоко како 20.000 метри, со 92% од отпадот што го сочинуваат производи за еднократна употреба.

Во шокантно шоу за тоа како се заразени морињата, во Маријанскиот Ровови се пронајде пластична кеса за еднократна употреба, 36.000 метри под површината. За живите суштества од цицачи и риби, до гребени и безрбетници, вели Гутч, можеби имаме 10 години да ги свртиме работите. Во меѓувреме, додава тој, речиси три четвртини од кислородот на Земјата доаѓа од морски живот. Овој “еден едноставен факт”, како што вели тој, “всушност треба да биде доволно убедлив” за да се воведат промени.

Но, туркањето на тие промени низ самиот пазар е потребно време.

Дури и “Национал Географик”, кој ја направи пластичната криза својата тековна насловна приказна со драматична слика на кеса како санта мраз, првично испратија копии од ова прашање двојно завиткани , да, пластични.

Затоа најновата иницијатива на Парли е толку центрирана околу експоненцијалниот ефект на човечката љубов и грижа.

адидас

ДОДЕКА ПРОМЕНАТА НА ЕКОНОМСКАТА И БИЗНИС УЛОГАТА НА ПЛАСТИКАТА Е КЛУЧНА, ТОА НЕ Е ДОВОЛНО. Духот на заедниците и нациите мора да се промени. И уште еднаш, соработката, а не аргументацијата, го прави возможно. Веќе со Адидас, “она што го докажавме е дека луксузот е редефиниран”, вели Гуч.

” Нејзината цел повеќе не е чиста материјална вредност, туку намера што ја имате – енергијата што ја користите за да ги наполните овие материјали”.

Јадродот, океанската пластика има негативна вредност. Но, токму поради тоа што “потребно е луд напор да се симне од плажата или надвор од водата, во моментот кога едно лице ќе одлучи да го допре, да го отстрани и да го заштити животот”, се креира огромна нова позитивна вредност.

Во него лежи патот од промените што се движат од пазарот до промени водени од заедницата.

пластика

ПАРЛИ ГО СТАВИ НА РАБОТА ПРЕКУ ШИРОКА ПАРТНЕРСТВО НА МАЛДИВИ , на архипелаг југозападно од Индија. Повеќе од 200 соработки во земјата – опфаќајќи го приватниот и јавниот сектор, одморалиштата, училиштата, владините канцеларии и претпријатијата во државна сопственост – се посветени на спроведувањето на пристапот на Парли на “AIR” за спасување на океанот: избегнување на девизна пластика, пресретнување на пластика отпад и редизајнирање на океанска пластика од материјал инфилтриран со смрт на оној кој го одржува животот.

” Тие никогаш навистина не пливаат”, вели Гуч за жителите на Малдивите, кои се соочуваат со пластични. “Тие се плашат од водата”.

Но, преку новото партнерство, еднаш во водата, “почнуваат поинаку да ја видат својата земја. Постои овој магичен универзум на животот. Тие стануваат горди и возбудени да ја истражат и заштитат. “

Наскоро, децата ги едуцираат своите родители, создавајќи нова култура на амбасадорство и старателство на океаните. “Одеднаш сите се вклопуваат заедно”, вели Гутч. “Прв пат по шест години дека целиот теориски пристап и апстрактни идеи покажуваат дека всушност работат. И тоа е повеќе од возбудливо. Тоа е за мене нешто допирање и големо. “

Во следните пет години, вели Гутч, Парли има намера да биде целосно оперативен и пресретнувајќи океанска пластика во речиси 40 земји во светот, работејќи со брендови како Корона. И ако сакате да се вклучите во моментов, можете да преземете глобална акција локално. “Само нека оди една пластика”, прашува Гутч. “Внимавајте добро, размислете и објавувајте ги на социјалните медиуми. Објаснете дека пуштате. Забрани го од твојот живот и оспори некој друг. “

1 COMMENT

Comments are closed.

Must Read

loading...