HomeЗдравјеHelicobacter pylori - Причини, симптоми на инфекција и третман

Helicobacter pylori – Причини, симптоми на инфекција и третман

H. pylori е бактерија која се приспособува кисела гастричната животната средина и често се наоѓа во неа, во околу 50% од населението во светот. Повеќето инфекции се асимптоматски, но може да се претстави и различни степени на диспепсија, со чувство на болка или непријатност во горниот дел на стомакот.

Helicobacter pylori може да предизвика различни болести на дигестивниот систем, како што се:

 • гастрит ис ,
 • Пептички има и
 • тежок рак или гастричен лимфом.

Во земјите во развој на инфекција обично се јавува во детството, додека во развиените земји инциденцата се зголемува со возраста, тоа е 50% од населението се заразени на возраст од 60 години. Инфекцијата се шири со конзумирање на храна или вода загадена со фекална материјал кој содржи бактерии.

H. pylori инфицира гастрична мукоза или дуоденумот (тенкото црево на премиер), кој може да штети директно или индиректно со активирање на имунолошкиот систем, кој води до ослободување на разни ензими и токсични материи на мукозата. Значи оштетена слузница е чувствителена на дејството на дигестивните сокови, како што се стомачната киселина, која може да доведе до понатамошно оштетување.

H. pylori инфекција

Хеликобактер пилори – симптоми

Повеќето заразени лица немаат симптоми, но ако инфекцијата води кон пептичен или гастричен рак, најчестите симптоми се:

 • болка или непријатност обично во горниот дел на стомакот,
 • nadutost ,
 • чувство на полнота во стомакот по помал оброк,
 • намален апетит,
 • гадење или повраќање,
 • темни стол
 • Ако вредноста на крварење може да доведе до анемија и зголемен замор.
H. pylori тестови

Дијагноза на хеликобактер пилори – тестови

Дијагностичките тестови се врши во третманот на гастритис и пептичен улкус, кај асимптоматски луѓето генерално не се применуваат, освен кај луѓе со фамилијарна историја на рак на желудник и луѓе од Кина, Кореја, Јапонија или Централна Америка, кои имаат повисока инциденца на рак на желудникот.

Неинвазивни тестови

 • Одредување на антитела на H. pylori во крвта – сензитивноста и специфичноста на тестот е поголема од 85%, но на ниво на антитела покажува значителен пад во само шест месеци до една година по успешна терапија и антитела може да се докаже и по три години, така што на тестот не е се користи за да се оцени успехот на терапијата.
 • Тестот за уретано прскање ја дава уреата која, за разлика од инаку присутен C12 јаглерод, содржи C13 или C14. Кога пациентот влегува дека уреа во стомакот, каде што се деградира тоа pylori до амонијак и јаглерод диоксид содржи C13 или C14, и забележливи во издишаниот воздух. Сензитивноста и специфичноста на тестот е поголема од 90%, а на тестот може да биде лажно негативни по користење на антибиотици или инхибитори на протонската пумпа и може да се врши од 4 недели по употребата на антибиотици или една недела по употреба на инхибитори на протонската пумпа.
 • Тестирање на столчиња на протеини (антигени) поврзани со H.pylori.

Инвазивни тестови

 • Мукозна биопсија за време на гастроскопијата –  бактерија може да се докаже со брз уреазен тест (RUT) врз основа на фактот дека бактериската уреаза ќе ја промени бојата на специјалните медиуми ако е присутна во ткивото. Ако овој тест е негативен и постои силно клиничко сомневање за инфекција, хистолошкото боење може да се изврши и да се визуелизира од бактериите.

Компликации поврзани со инфекција со Helicobacter pylori

 • Пептични вредности (“чир”) – испакнатини на дигестивната мукозна мембрана, особено во стомакот и на почетокот на дуоденумот. Симптомите се обично болка во експлозија што застанува по земањето храна. Се третира со намалена киселинска секреција, искоренување на H. pylori и избегнување на антиинфламаторни лекови.
 • Гастритис – воспаление на мукозните мембрани на желудникот. Многу случаи се асимптоматски, но може да има диспепсија и крварење. Третманот е предизвикувачки, најчесто само лекување на инфекција со H. pylori.
 • Рак на желудник – Многу фактори влијаат на појава на рак на желудникот, а H. pylori игра важна улога. Симптомите вклучуваат рана ситост, опструкција и крварење. Третманите се претежно хируршки.
H. pylori рак на желудникот

Хеликобактер пилори – третман

Helicobacter pylori треба да се искорени кај пациенти со компликации (гастритис, рак, лимфом).

Третманот на асимптоматски инфекции е контроверзен . Упатствата за некои земји препорачуваат лекување на инфекции кај пациенти кои бараат продолжена терапија со антиинфламаторни лекови, како што е ибупрофен, бидејќи лековите од таа група предизвикуваат оштетување на мукозната на стомакот.

третмани H. pylori

Инфекцијата се третира со комбинација на антибиотици и инхибитори на протонска пумпа.

Инхибиторите на протонската пумпа ја намалуваат секрецијата на желудечната киселина и на тој начин ги потиснуваат бактериите и ја зголемуваат ефикасноста на антибиотиците. Најчесто препорачаната тројна терапија е: омепразол / лансопразол + кларитромицин + метронидазол / амоксицилин во тек на 14 дена.

Потоа се повторува тест за да се утврди дали причината е искоренета (уништена), најчесто со испитување на столицата или уреата со тест за издишување.

До 20% од пациентите нема да се излечат по првата терапевтска процедура, па постапката се повторува со модифициран еден антибиотик за уште 14 дена. Ако потоа не се искорени, некои експерти препорачуваат гастроскопија и ткиво за биопсија за да се утврди антибиотичната подложност на бактеријата (антибиограм).

Must Read

loading...