BMI калкулатор

Индексот на телесна маса, или БМИ, се користи за да се утврди дали сте во здрав опсег на тежината за вашата висина.

Корисно е да се земе предвид БМИ покрај обемот на половината, бидејќи мерењето на половината помага да се процени ризикот со мерење на количината на маснотии што се носи околу вашата средина.

Powered by YAZIO

Што е БМИ?

BMI ја споредува вашата тежина со висината и се пресметува со делење на вашата тежина (во килограми) според вашата висина (во метри квадратни). Тоа ви дава идеја за тоа дали сте ‘под тежина’, на ‘здрава’ тежина, на ‘прекумерна тежина’ или ‘дебела’ за вашата висина. БМИ е еден вид алатка за да им помогне на здравствените работници да го проценат ризикот од хронично заболување. 

Мерење на половината

Обемот на половината е едноставна проверка за да кажете дали носите вишок маснотии од телото околу средината.

Онаму каде маснотиите се на вашето тело може да биде важен знак за ризик од развој на тековни здравствени проблеми. Носењето вишок телесна маст околу средината е повеќе здравствен ризик отколку ако тежината ви е на колковите и бутовите.

Дневен внес на калории

Powered by YAZIO