Home Здравје Течности и елекролити

Течности и елекролити

Можеби најважниот фактор во одржувањето на атлетските перформанси на високо ниво е да се одржува рамнотежа на растворливи течности за време на вежбањето. И покрај ова, повеќето спортисти имаат лошо искуство со влошување на хидратацијата (што е резултат на намалување на волуменот на крв за време на тренинг и натпревари).

А малку истражување покажува дека, дури и кога имаат течности на располагање, спортиското искуство на некој степен постепено да направат дехидрација кои неизбежно има негативно влијание на спортски резултати.

Со оглед на огромна количина на топлина за време на вежбање во форма на испарување на пот, ако сакате да се постигнат очекуваните резултати, спортисти немаат друга алтернатива освен да ги следат стратегиите кои може да се одржи оптимална состојба на хидратација. Ако спортисти не направи хидрација, и може да доведе до топлотен удар, што може да биде фатална.

Водата е примарна компонента на крв, а крвта носи кислород, хранливи материи, хормони и многу други материи на клетките, додека елиминирање на метаболички нуспроизводи. Водата, исто така, има заштитна функција, бидејќи го штити ‘рбетниот мозок и мозокот од механички повреди, а исто така претставува клучен елемент на механизам за регулирање на температурата на телото. Вода и електролитите се составен дел од него за контрола на осмотскиот притисок, кој го регулира количината на течност внатре и надвор од клетката.

За спортистите кои постигнале оптимална рамнотежа на телесните течности, се вели дека се ехриди; и за оние во кои течностите на ниво во телото под нормални покажува дека hipohidrirani или дехидрирани (ако ситуацијата е сериозна); и за оние чие ниво на течност е над нормалното, се вели дека се хиперхидрични.

Човечкото тело има системи на несоодветна контрола на нивото на водата во телото, вклучувајќи го и потенцијално зголемување на задржување на течност или зголемување на губење на течност од телото, вклучувајќи серија на хормонот за ослободување на кои го стимулираат осмоларните на нивото на осмоларност на крв, и на обемот на рецепторот, за контрола на јачината на звукот ( волумен) на екстрацелуларната течност.

На секреција на течност и метаболички нуспроизводи од главната функција на телото на апаратот на бубрезите, и се стимулираат од страна на бројни хормони и ензими за да се прилагоди на нивото на течноста на електролитот да биде задржан или надвор.

Концентрацијата на натриум е клучен фактор кој првенствено влијае на осмоларноста на екстрацелуларните течности; нивоата на натриум се одржуваат во релативно мал опсег. Бидејќи пота е хипотоничен (содржи релативно малку минерали), на резултат на продолженото вежбање е поголема осмоларноска плазма (губиме повеќе течности од натриум). Како превенција на волуменот на телото, производството на урина за време и непосредно после вежбање се намалува малку. Како релативно висока концентрација на натриум, гликоза или протеин ги соидинува течноста (т.н.. Хипотетички раствор), течност се повлекува на клетките во цел да се нормализира концентрацијата на електролитот.

Рецептори во хипоталамусот открие фактот дека крвта хипертоничен со користење на своите осмоларни, и она што предизвикува ослободување на анти-диуретик хормон (ADH) од хипофизата. ADH ги принудува бубрезите повторно да употребуваат повеќе течности со производство на повеќе концентрирана урина. За оваа причина, заедничка тестирање за одредување на соодветна хидратација статус е бојата на урината, со темна боја на урината хипертоничен резултат.


Осмоларните исто така може да предизвика чувство на жед, иако чувствотото и ретко се случува пред губење на 1,5 до 2,0 литри течност (еден литар е приближно еднаква на една четвртина). Ако се потпира само на чувството на жед, тоа е речиси невозможно  спортистите да внесат доволно количество на течности за време на физичка активност за да се задржи на ниво на течост во организмот.

Must Read

Како да се зголемат нивоата на тестостерон – витамини, минерали и храна

Ефективните начини за зголемување на тестостеронот се тема на загриженост кај секој маж. Постојат огромен број додатоци, лекови и методи кои ветуваат дека ќе го...

Склекови од подот – точна техника и совети за почетници

Правилната техника на притискање се базира на три точки. Прво, за време на вежбата е потребно да се задржи стомакот малку вовлечен, одржувајќи ги стомачните...

Чај од ѓумбир – кои се придобивките и штетите? Како правилно да се вари?

Чајот од ѓумбир е традиционален народен лек за ублажување на симптомите на настинка. Топол чај со лимон и мед има затоплувачко и експекторантно дејство (ефикасен...

Како да изгубите тежина за жена по 50 години?

Истражувањата покажуваат дека за време на менопаузата, жените добиваат во просек 5-7 кг вишок тежина. Причината е хормонални промени кои предизвикуваат чувствителност на инсулин, како...

Смути диета за здраво слабеење

Течните диети се користат за брзо губење на тежината веќе неколку години. Во последно време на пазарот можеме да видиме рекламирање на кратки диетални диети кои наводно обезбедуваат губење...
loading...