HomeФитнесКолку мускулна маса може да добиете и за кое време?

Колку мускулна маса може да добиете и за кое време?

Повеќето од оние кои сакаат да се изгради мускулната маса сигурно се прашуваат за колку време не може да го добиете, бидејќи тие се опкружени со мноштво на информации, и од салата, а кога станува збор за додатоци во исхраната, но исто така и на интензитетот на вежбите кои треба да работат. Ваквите дилеми имаат најмногу почетници, па тоа е поздраво да ги испита сите детали во врска со оваа тема. Подолу, прочитајте колку мускулите може да ги добиете и за колку време.

Кои почетници треба да знаат?

Важно е да ги знаете вистинските стапки и граници на раст на мускулите, да ставите вистински очекувања за вашиот напредок и да поставите реални цели. Многу луѓе очекуваат да добијат повеќе и побрзи мускули отколку што всушност можат да направат. Без разлика дали сте маж или жена, резултатот е страдање, бидејќи не знаете колку мускулите може да ги добиете и колку време е потребно. Ние ќе се обидеме да го смениме тоа сега.

Колку мускулите може да се добие?

Искуството на многу тренери, спортисти, разни истражувања паѓа на просечниот сооднос од 18 до 22 кг мускули во животот, додека просечната жена може да добие 10 до 12 кг мускули во текот на нивниот живот.

Запомнете дека ова е само приказна за мускулите, а не на телесната тежина. Евидентно е дека можете да добиете многу повеќе тежина во животот од мускулите. Исто така, имајте на ум дека овие бројки се просечни. Секогаш постојат исклучоци, кои можат да го надмине или никогаш да не се постигне оваа количина, и постојат многу фактори кои влијаат на тоа што овие бројки значат специјално за вас. Но, за повеќето луѓе, општо земено, ова е вкупно максималниот износ на мускулите може да се очекува да се добие.

Колку брзо можеш да ги изградиш мускулите?

Прашањето е колку време е потребно за да ги изгради и колку брзо може да се стори тоа? Врз основа на разни искуства, истражувања и совети од успешни тренери, се заклучува дека просечниот маж може да добие помеѓу 120 и 250 грама мускули неделно (или околу 500 до 1000 грама месечно). Просечна жена може да добие околу 60 до 120 грама мускули неделно (или околу 250 до 500 грама месечно).

Во прилог на мускулите, тежината добиена оваа недела може да се состои од вода, маснотии или гликоген. Тука не зборуваме за овие други компоненти. Ова е односот што може да го очекувате во најдобри услови. Што значи, идеална рутина на тренинг за градење на мускулите со исхрана, количина на спиење, одмор, обновување, конзистентност, недостаток на стрес и така натаму. Всушност, кога сè околу тебе е совршено, ова е односот колку брзо може да очекувате да добиете мускул.

Шест фактори кои влијаат на вистинскиот сооднос и границите на мускулната добивка

Постојат шест основни фактори кои можат да ги променат овие работи и можат да варираат од личност до личност.

стероиди

Ова никој не треба да изненади, додавајќи стероиди и / или разни лекови целосно се менува колку мускулите може да се оформи и со која брзина. Кога ќе видите производи кои тврдат дека го зголемуваат мускулниот раст или луѓе кои јасно ја преминале горенаведената граница, постои реална шанса дека ова не дојде природно.

Тренинг

Еден едноставен факт за тренингот е дека сè е многу побрзо кога сте почетник. Затоа почетниците постојано градат мускули на врвот на просечното ниво, и можно е да се премине таа граница. Сепак, колку сте повеќе искусни и колку повеќе мускулите градите, толку побавно ќе добиете нови мускули.

Количината на мускулите што може да се добие во првата година е двојно повисока од она што може да се добие во втората година. Затоа, мускулите се намалуваат за 50% секоја година.

Враќање на мускулите

Дали знаевте дека мускулите можат да закрепнат кога ќе ги изгубите, а тоа многу побрзо отколку кога ќе ги добиете? Мускулната меморија е вистинска и вистинска разлика. За жал, како стероидите, ова е една од многуте методи кои ги заведуваат луѓето да мислат дека постигнале одлични резултати во градењето на мускулите, а всушност станува збор за добивање на некои претходно изгубени мускули.

Генетика

Тешко е да се најде еден фактор што влијае повеќе мускулите да се оформуваат и  да се оформува брзината од генетиката. Нивоата на хормонот, должината на мускулите, коските структура и многу повеќе, сето тоа игра голема улога во градење на мускулите.

За жал, не можеме да ја смениме генетиката (иако со некои лекови може да го зголемиме нивото на хормони), па ако имате неповолна генетика за ова, тогаш сте ограничени. Но, сеуште можете да изградите мускули, само тоа ќе биде побавно и потешко. Вашиот краен резултат ќе биде послаб од некој со подобра генетика.

Години

Една шеснаесетгодишна жена за урагани хормони ќе може да добие мускули многу побрзо од 50-годишниот маж чии нивоа на тестостерон се многу пониски. Во смисла на раст на мускулите (и веројатно сите физиолошки), толку помладиот сте, толку подобро е. Како што старееш, не треба да очекуваш дека работите ќе се случат полека.

Тренинг и исхрана

Конечно, ако сте тренираат и јадење добро балансирано, можете да очекувате да се оформат мускулите побрзо отколку што би било случај ако ви се тренирате помалку или погрешно. Се чини очигледно, но тоа не ги спречи луѓето да вежбаат и да јадат.

Сега можете да поставите реални цели и реални очекувања. Во исто време, може да се игнорира многу нешта што се наметне на фитнесот         и прехранбената индустрија. Тоа е, ќе наиде на некој кој тврди дека го постигна повеќе мускулите побрзо отколку што е реално можно, или производ, кој тврди да ви помогне да се постигне истиот резултат, игнорирајте.

Се надеваме дека овие совети ќе бидат од корист кога ќе ја поставите целта на градење мускулна маса.

Must Read

loading...