HomeЗдравјеЗелен чај - против рак на простата

Зелен чај – против рак на простата

Поради своите докажани и широко докажани чудесни сили, зелениот чај се нарекува “природна одбрана” против ракот.

Студиите покажуваат оние што користат зелен чај имаат помал ризик од рак, што некојо го воведоа зелениот чај во исхраната. Впрочем, што не е во ред со тоа? Сепак, овие студии не можат целосно да ги поврзат причините и ефектите.

Од овие студии, не е можно да се утврди дали зелениот чај всушност го спречува ракот, додека не се докаже спротивното.

Карцином на простатата му претходи преканцерозна состојба позната како интраепителна неоплазија (поткожна новитет). И оваа преканцерозна состојба претходи на намалено ниво на тестостерон.

Во рок од една година, околу 30% од таквата штета станува рак.

Бидејќи пациентите не даваат никаков третман се додека не се дијагностицира ракот, ова е совршена можност да се тестира ефикасноста на зелениот чај.

Во оваа позната студија, 60 мажи со преканцерозна интраепителна неоплазија на простатата беа случајно одбрани на група зелен чај или плацебо група. Тешко е да се направи веродостоен чај, затоа користеле зелени чаеви кесички- приближно иста количина екстракт како да пиеме околу шест чаши зелен чај дневно – во споредба со шеќерната пилула.

Шест месеци по почетокот на студијата, биопсии беа земени од сите, а во плацебо групата, 6 од 30 развиле рак во тие 6 месеци, а потоа 3 од останатите 24 мажи до крајот на годината.

Значи, 9 од 30 во плацебо групата развиле рак, или 30% – тоа е она што обично се случува кога не правиш ништо; Околу 30% продолжуваат да развиваат рак во првата година.

Но, кај група луѓе кои пиеле зелен чај, никој не развил рак во првите шест месеци, а само еден до крајот на годината. Значи, само еден од 30 (3,3%); Речиси десет пати помалку од плацебо групата – прв доказ дека соединенијата на зелениот чај можат да бидат многу ефикасни во лекувањето на премалигените лезии пред развојот на рак на простата.

И една година подоцна, откако престанаа да консумираат зелен чај, речиси 90% од мажите во групата зелен чај сеуште немаа рак, додека повеќе од половина од плацебо групата развија рак. Ова укажува на тоа дека придобивките од зелениот чај се долготрајни – речиси 80% намалување на ракот на простата.

Тоа е прилично импресивно, ако немате несакани ефекти. Имајте на ум дека чајот не реагира, дури и со мед .

caj

Сега, што ако рак на простата е веќе дијагностициран?

Во други студии, со додавање на екстракт од зелен чај консумира 26 мажи со рак на простата, во просек, околу еден месец пред да се отстранат нивните простата, и имаше значително намалување на бројот на биомаркери за рак како што се нивото на ПСА, што укажува на намалување на туморот.

Но немаше контролната група, како и истражување за жал беше финансиран од единствената компанија која произведува екстракт. Меѓутоа, кога група на независни истражувачи се обиделе да се реплицира на резултатите во рандомизирана, двојно слепа, плацебо-контролирана студија, не успеа да се најде статистички значајно подобрување.

Па можеби тоа е зелен чај ефикасни само во преканцерозна состојба, но не е доволно силна за да се влијае на веќе направени рак на простата?

Се чини дека тоа не помогнало со напреднат метастатски карцином во две студии кои се обиделе да го идентификуваат. И неодамна, сомнежот беше фрлен врз преканцерозни резултати. Кога истражувачите се обиделе да ги реплицираат, група мажи кои пиеле екстракт од зелен чај само го намалиле развојот на рак на простата на половина, поради што малиот број луѓе во студијата, можело да се случи сосема случајно. И што сега?

tableti

За жал, таблетите за екстракт од зелен чај не се без ризик – имало околу десет случаи на оштетување на црниот дроб поврзани со нивната употреба. И така, сè додека нема цврст доказ за благосостојба, ќе останеме само на пиење чај од добра компанија.

Зелен или црн чај? Во една студија, околу стотина мажи со рак на простата пиеа 6 чаши на ден на зелен или црн чај и се најде значителен пад на нивото на ПСА и NF-капа бета група на зелен чај, но не и на група која се конзумира црн чај или контролна група.

Се смета дека од NF-капа бета маркер за прогресијата на рак на простата; Значи, зелениот чај се чинеше дека е подобар од црниот.

Must Read

loading...