HomeЗдравјеВоспаление на мочниот меур кај деца - причини, симптоми и третман

Воспаление на мочниот меур кај деца – причини, симптоми и третман

Воспалението на мочниот меур кај децата е инфекција на мочниот меур најчесто предизвикана од бактерии . Инфекциите на мочниот меур се најчестиот тип на инфекција на уринарниот тракт кај децата и може да се појават во било кој дел од уринарниот тракт на детето, вклучувајќи ја уретрата, мочниот меур или бубрезите.

Во воспаление на мочниот меур може да се појави кај деца од сите возрасти, па дури и кај доенчиња. За среќа, телото има начини на одбрана против инфекции кои скоро секогаш се успешни. На пример, бактериите кои влегуваат во уринарниот тракт излегуваат од телото кога детето се уринира. Сепак, понекогаш одбраната на воспалението не успева и се јавувува бактериска инфекција на мочниот меур.

Ако вашето бебе има симптоми на воспаление на мочниот меур со треска без јасна причина, посетете го лекарот во рок од 24 часа. Брза реакција на симптомите и рано почеток на воспаление на мочниот меур може да ја спречи инфекцијата на бубрезите, која може да се развие од овој тип на воспаление.

Имено, бубрежните инфекции се многу болни и можат да бидат опасни поради различни здравствени компликации. Затоа, реагирајте навреме и спречувајте големи проблеми.

Воспалението на мочниот меур понекогаш се нарекува цистит , а инфекцијата на мочниот меур исто така е едно од имињата што можат да се користат за истиот проблем. Исто така, инфекцијата на уринарниот мочен меур што влијае на здравјето на бубрезите, исто така, се нарекува плиенонефрит .

mocen meur

Воспаление на мочниот меур кај деца – Причини

Воспалението на мочниот меур кај децата е предизвикано од бактериикои обично се наоѓаат во цревата. Меѓутоа, кога станува збор за Escherichia coli  кај деца, симптомите честопати вклучуваат потешкотии во мокрењето или воспаление на мочниот меур, особено ако само уринирањето не успее да ги отстрани бактериите пред да го зарази мочниот меур.

Понекогаш телото успешно ги брани бактериите, но понекогаш се јавуваат и инфекции. Лошите хигиенски услови исто така многу често доведуваат до такви опасности.

Покрај тоа, постојат и други фактори на ризик кои можат да предизвикаат воспаление на мочниот меур кај децата:

 • навика за одржување на урината,
 • зголемена активност на мочниот меур,
 • недоволно крварење на мочниот меур,
 • запек ,
 • везикоуретерален рефлукс (враќање на урината од мочниот меур до бубрезите),
 • уринарна блокада (ограничување на нормалниот проток на урина),
 • лоша хигиена.

Добро познатите терапевтски достигнувања во уролошките весници донесуваат студија од 2011 година која потврдува дека постојат многу фактори кои може да бидат одговорни за иницирање на воспалителен одговор на мочниот меур.

Покрај генетската подложност на појавата на овие видови на инфекции, одржувањето на хигиената се покажа како еден од најважните фактори за зачувување на здравјето на уринарниот систем.

Воспаление на мочниот меур кај деца – фреквенција

Воспалението на мочниот меур кај децата е една од вообичаените причини за децата да посетуваат лекари. Во првите месеци од животот овој проблем е почест кај момчињата отколку кај девојчињата.

Сепак, по првата година од животот, девојчињата се со поголема веројатност да развијат воспаление на мочниот меур од момчињата. Општо земено, секоја ситуација што предизвикува подолго задржување на урината во мочниот меур на детето може да доведе до воспаление.

Исто така, различната анатомија кај девојчињата ја зголемува веројатноста да развијат инфекции на мочниот меур од момчињата. Имено, девојчињата имаат пократка уретрата од момчињата, така што бактериите не мора да одат премногу далеку за да влезат во мочниот меур и да предизвикаат инфекција. Понатаму, кај една девојка, уринарниот тракт е поблизок до анусот, извор на бактерии што може да предизвика воспаление на мочниот меур.

bolno dete

Воспаление на мочниот меур кај деца – Симптоми

Воспалението на мочниот меур кај децата е многу различно и понекогаш е тешко да се идентификуваат, особено кај доенчињата . Кај помалите деца, особено е тешко да се препознае воспаление на мочниот меур, бидејќи понекогаш не постои симптом.

На кратко, едно мало дете не може да ја објасни тежината на чувството зошто уринарниот тест е единствениот начин да се открие дали вашето дете има инфекција на мочниот меур или бубрезите. Меѓутоа, ако се појават симптоми, тие обично вклучуваат:

 • треска ,
 • повраќање ,
 • дијареа ,
 • раздразливост,
 • намален апетит,
 • одбивање на храна,
 • губење на тежината.

Кај постарите деца, воспалението на мочниот меур може да вклучува симптоми како што се:

 • болка при мокрење ,
 • чести и интензивни потреби за мокрење,
 • болка во долниот абдоминален дел,
 • треска ,
 • неможност да се одржи урината.

Воспаление на мочниот меур кај деца – компликации

Навремената реакција на воспаление на мочниот меур ќе резултира со третман, што веројатно ќе значи и успешно закрепнување без никакви компликации. Меѓутоа, ако воспалението не се третира правилно, може да се појават инфекции на бубрезите кои долго продолжуваат или можат да предизвикаат оштетување на бубрезите.

Овие лезии може да вклучуваат лузни на бубрезите или намалување на нивната функција, висок крвен притисок и проблеми за време на бременоста. Малите деца имаат поголема веројатност за оштетување на бубрезите поради воспаление на мочниот меур од возрасните.

Во некои ситуации, бубрежните инфекции може да развијат смртоносни состојби, особено ако бактериите влегуваат во крвотокот и да предизвикаат сепса .

Научниот весник ” The Journal of Urology” објави студија од 2001 година чии податоци покажуваат дека дијабетесот и другите здравствени проблеми можат да го зголемат ризикот од развој на инфекции на уринарниот мочен меур.

Исто така, ако имате рефлукс на бубрежна течност, блокада на уринарниот систем или сличен здравствен проблем, побарајте совет од здравствените работници за да ги лекувате овие состојби за да ги спречите повторните инфекции на уринарниот мочен меур.

Воспаление на мочниот меур кај деца – дијагноза

Здравствените експерти користат различни методи за дијагноза на воспаление на мочниот меур. Покрај историјата на болеста и физичкиот преглед, тестовите за урина се користат и за дијагностицирање на инфекции на мочниот меур. Исто така, лекарот може да побара неколку прашања во врска со хигиената или проблеми со уринирањето, како и други можни симптоми при физички преглед.

Исто така, лекарите обично испитуваат примерок од урината во лабораторија за прецизно дијагностицирање на инфекцијата. После тоа, уринализата се изведува и кога под микроскоп за бактериите и белите крвни зрнца што телото произведува во борбата против инфекцијата се обидува да ја открие причината за можното воспаление.

Бактериите исто така можат да се најдат во урината на здрави деца, па затоа е важно да се зборува за симптомите што ги чувствува вашето дете. Доколку е потребно, може да се нареди културата на урината за да се открие кој тип на бактерии предизвикуваат инфекција. Лабораториските работници, исто така, ќе можат да ја следат бактериската репродукција и многу лесно ќе го одредат третманот за третман.

Понатаму, понекогаш може да се користи и ултразвук кој работи преку специјализирани звучни бранови за да ги испита структурите во телото без да го изложува детето на зрачење. За време на овој безболен метод на дијагноза, бебето е на маса, а техничарот нежно го поместува трансдуцерот на абдоменот и грбот на детето.

Ултразвукот исто така може да направи слики на целиот уринарен тракт на детето за да добијат подетални резултати, и најдобро од сè, воопшто нема потреба за анестезија. Ултразвук најчесто се препорачува ако детето:

 • под две години,
 • има инфекција на мочниот меур со треска,
 • има повторени инфекции на мочниот меур на било која возраст,
 • има висок крвен притисок, бавен раст или семејна историја на заболување на бубрезите или мочниот меур,
 • не чувствува напредок во третманот досега.

dete na doktor

Воспаление на мочниот меур кај деца – третман

Воспалението кај децата најчесто се третира со антибиотици . Возраста на бебето зависи од типот на антибиотик, но исто така е важно да се разгледаат можните видови на антибиотички алергии. Ако детето е помладо од два месеци, детето може да оди во болница за интравенска 

Воспаление на мочниот меур кај деца – третман

Воспалението кај децата најчесто се третира со антибиотици . Возраста на бебето зависи од типот на антибиотик, но исто така е важно да се разгледаат можните видови на антибиотички алергии. Ако детето е помладо од два месеци, детето може да оди во болница за интравенскаупотреба на антибиотици.

Детето треба да се чувствува подобро по еден или два дена, но важно е навремено да ја земаат пропишаната доза на антибиотици и да ја прекинат терапијата до крај. Ако антибиотикот престане да зема премногу долго, тоа веројатно нема да помогне во ублажување на симптомите.

Научната студија објавена во Журналот на Кралското друштво за унапредување на здравјето носи интересни информации за компликации кои може да се појават поради доцно лекување на инфекции на мочниот меур. Бактеријата може да предизвика деформации на уринарниот тракт и прогресивни болести на бубрезите.

Затоа е неопходно да се дијагностицираат ваквите аномалии во рана фаза, а главната цел е да се идентификуваат оние со висок ризик за да се преземат мерки за спречување на сериозни компликации и за зачувување на бубрежната функција.

Континуираниот проток на урина, целосното испуштање на мочниот меур и одржувањето на хигиената се одбранбени системи кои се главното средство за заштита од воспаление на мочниот меур.

Воспаление на мочниот меур кај деца – природен лек

Кога станува збор за воспаление на уринарните канали кај децата, природно лекување значи првенствено практикување на следните неколку совети:

 • пиење доволно течност за да ги извади бактериите од телото со уринирање,
 • редовно менување на пелени за чистење на гениталијата на децата,
 • употребата на нежни чисти средства за генитални области на деца,
 • јасна интимна област од назад кон назад по мокрење,
 • избегнувајќи запек што може да го притисне уринарниот тракт и да го блокира протокот на урина, овозможувајќи бактериски раст,
 • носејќи памучна облека за да ја одржи областа околу уретрата суви,
 • третман на примарна болест со воспаление на мочниот меур симптом.

Кога родителите најпрво сфаќаат дека уринарна инфекција се јавува кај деца, тие се обидуваат да најдат природен лек на сите можни начини. Тие на тој начин се прибегнуваат кон некои посебни диети и видови на исхрана, и се чини дека храната не игра важна улога во спречувањето или лекувањето на инфекциите на мочниот меур кај децата.

Иако некои студии покажаа дека производите на брусница може да ги спречат ваквите инфекции кај децата, нема доволно докази кои може да се потврдат со сигурност. Она што е сигурно е дека ниту еден производ не треба да ја замени навремената реакција и точната дијагноза и третман утврдени од здравствените работници.

Сепак, може да биде корисно да се напие одредена количина на течност што детето треба да пие за да спречи или олесни инфекција на уринарниот мочен меур. Износот зависи од големината, возраста и нивото на активност на детето, и лекарот ќе ви помогне да ги одредите точните мерки.

Must Read

loading...