HomeТренингЗнаци дека премногу притискате

Знаци дека премногу притискате

Кога ќе започнете нова рутина на тренингот, може да биде примамливо да ја погодите земјата од трчање (буквално) и постојано да работите да се наметнувате на следното ниво. Додека поттик на мотивација е добра работа, исто така е многу можно дека би можеле да направите премногу. Има точка кога интензивните тренинзи можат да имаат намалени враќања, а можеби дури и да му наштетат на вашето тело. Деновите за одмор се важни – доволно закрепнување им помага на нашите тела да станат посилни и посоодветни, така што треба да бидете сигурни дека не се наметнувате себе си на максимум секој ден.

Но, како знаете дали премногу притискате? Еве неколку знаци:

  • Болки во градите или останување без здив. Ова е екстремен пример, но е главен показател дека треба да се намалите и да разговарате со доктор за вашата рутина. Ако некогаш почувствувате недостаток на здив или болка во градите додека сторите надвор, престанете што веднаш правите и побарајте лекарска помош.
  • Повреда. Повредите честопати се резултат на пречекорување или нерамнотежа на мускулите. Кога имате нерамнотежа на мускулите, ова може да ги промени вашите движења за да се компензираат и може да доведат до повреда. Бидете сигурни дека го тренирате целото тело за да ја промовирате стабилноста на мускулите. Повредите со прекумерна употреба се случуваат кога сте постојано во зависност од истите мускулни групи и не дозволувате соодветно време на закрепнување.
  • Симптоми на претекнување. Нашите тела се обидуваат да не предупредат кога премногу работиме. Симптомите на претекнување може да вклучуваат зголемено отчукување на срцето, болка во мускулите што доведува, опаѓање на перформансите, замор и намален апетит.
  • Губење на ентузијазам. Кога ќе почнете да ги плашите тренингот, тоа е црвено знаме што премногу работите (или прави погрешно тренингот за вас). Ако работите вежбање што го сакате и одвојувате време за соодветно да закрепнете, треба да очекувате на следната сесија за пот. Ако се исплашите од тоа, ова е знак да направите чекор назад или да ги промените работите.

За да ја одржувате рутината умерена и одржлива, разгледајте ги следниве совети:

  • Ако тоа не е нешто што сакате да го направите засекогаш, не го прават тоа дел од вашата рутина. Секогаш кога ќе започнете нов метод за тренинг или класа, проверете дали тоа е нешто што можете сами да го видите како трае долго.
  • Добијте соодветно време за спиење и закрепнување. Ова е како нашите мускули се способни да ги санираат и растат уште посилни. Бидете сигурни дека вклучите 1-2 дена целосен одмор секоја недела или реставративни активности како јога, истегнување, одење, дремнување, бања, сè што ве тера да се чувствувате надополнети.
  • Исклучете ги работите со алтернативни тренинзи на тренингот. Бидете сигурни дека вклучувате неколку вежби со низок удар или низок интензитет секоја недела како лесно кардио стабилна состојба, пливање, возење велосипед, јога, баре или Пилатес.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

loading...