HomeЗдравјеВежби за циркулација на вратот

Вежби за циркулација на вратот

Вежби за циркулација на вратот се всушност сите вежби кои вклучуваат движења на вратот и активирање на мускулите на вратот.

Мускулите на вратот мора да бидат доволно силни за да ја издржат тежината на главата, како и да овозможат движење на вратот. Цервикалниот (цервикалниот) ‘рбет е највисокиот подвижен дел на’ рбетот, односно најголеми движења се можни во него.

Болката во цервикалниот ‘рбет е еден од најчестите здравствени проблеми на денешницата и најмногу се предизвикани од седечки.

Причини за болка во цервикалниот ‘рбет

Болката може да укаже на оштетување.

Најчеста причина за болка во вратот е  дегенеративни промени во вратот. Други причини за болка во вратот се:

 • траума,
 • лоши услови за работа исто така
 • секако како и со повеќето други здравствени состојби – стрес.

Денес, повеќето луѓе страдаат од болни синдроми на цервикалниот ‘рбет, кои ги делиме во три групи:

 •  Синдром на грлото на матката  –  болка во вратот  што се шири на рамената и рамената кон градите.
 •  Синдром  на грлото на матката – болка во вратот што се шири на едната или двете раце, а понекогаш е придружена со намалена сензација во рацете.
 •  Синдром на цервикоцефалија  – болка која се шири од задниот дел на вратот до главата.

Најчестите симптоми на лоша циркулација на цервикал:

 • заматен вид,
 • диплопија (двојна слика),
 • затемнување на видот,
 • губење на видот,
 • вртоглавица,
 • минливо оштетување на кранијалните нерви,
 • нарушување на координацијата на движењето,
 • тешкотии при голтање,
 • вкочанетост,
 • тешкотии во говорот,
 • краткорочно губење на свеста,
 • главоболка,
 • појава на мускулен спазам,
 • ненадејно губење на силата во нозете.

Кога изведувате вежби за вратот, дефинитивно треба да размислите за мускулите на рамениот појас, бидејќи тие честопати делуваат како целина.

Еве неколку вежби за релаксирање на мускулите и подобрување на циркулацијата:

 1.  Циркулацијата на рамената – ова е добар начин да ги загреете и опуштите мускулите на вратот. Опуштете ги рацете рамо до рамо со главата во исправена положба. Малку кренете ги и преместете ги рамената во кружно движење. Опуштете се помеѓу секое повторување. Повторете 5 до 10 пати.
 2. Заокружување на главата – Повлечете ги рацете по колковите повторно и оставете ја главата да се сврти во полукруг од другата страна. Треба да ги почувствувате мускулите во истегнување на вратот. Опуштете се помеѓу секое повторување. Повторете 5 до 10 пати.
 3. Истегнување на мускулите на вратот  – оставете ја главата да виси од едната страна до вашето рамо и притиснете лесно со раката за да ги истегнете мускулите. Држете 5 секунди. Повторете 5 пати од секоја страна. Сега истегнете ја главата напред, допирајќи ја брадата до градите, повторно држејќи го околу 5 секунди и исто така наназад. Повторете 5 пати.
 4. Зајакнување на мускулите на вратот – Држете ја едната рака по должината на страната на главата и туркајте ја главата кон раката, не дозволувајќи му да се движи главата. Почувствувајте ги мускулите во вратот затегнати и држете ги 10 секунди. Повторете ја оваа вежба 5 пати од секоја страна. Потоа извршете ја вежбата одржувајќи ги прстите испреплетени на челото. Повторете 5 пати. За да ги зајакнете мускулите на задниот дел на вратот и грбот, потпрете го грбот на ѕидот и притиснете ја главата на ѕидот или испреплетете ги прстите зад главата и држете ги 10 секунди. Повторете 5 пати.

Можете да проверите уште неколку вежби во видеото подолу.

Вежби за цервикалниот ‘рбет со трска

Може да користите и трска како средство за вежбање, за да можете да гледате кратко видео со едноставни вежби за цервикалниот ‘рбет и рамената со трска.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

loading...