HomeЗдравјеВежби по царски рез

Вежби по царски рез

Вежбите по царски рез треба да започнат наскоро по самиот царски рез, но за престој во болница веднаш по породувањето .

Промени во бременоста

За време на бременоста, жените поминуваат низ низа физиолошки и анатомски промени што им овозможуваат на нивното тело да се прилагоди на бременоста , растот и развојот на детето и да се подготви за породување. Повеќето промени се забележуваат уште во првите недели од зачнувањето и поминуваат за време на акушерството и не оставаат последици на мајката. Главно има промени во држењето на телото (во поза), зглобовите и мускулите.

Со прилагодување на мускулно-скелетниот систем на бременоста, се јавуваат промени во држењето на телото. Главата на една бремена жена често е во пролокција (позиција на главата напред, кон телото), па затоа постои изразена цервикална лордоза.

Карактеристичните промени во торакалниот дел се јавуваат поради хормонални промени кои влијаат на зголемувањето и тежината на градите и затоа се појавуваат на зголемено истегнување на задните торакални мускули. Со торакална кифоза (искривување на ‘рбетот во торакалниот регион), се јавува внатрешна ротација на рамениот појас.

Како што напредува бременоста, матката расте, има зголемување на лумбалната лордоза, така што хормоните за време на бременоста влијаат на еластичноста на дорзалните лигаменти, правејќи ги помеки.

Мускулните промени се видливи на мускулите на карлицата, кои ја поддржуваат тежината на матката и фетусот и на мускулот на абдоминалниот ректус (рамниот абдоминален мускул, кој го формира предниот абдоминален ѕид). Мускулите на карличниот под во бременоста се изложени на зголемен стрес и истегнување што може да доведе жена до инконтиненција за време и по бременоста.

Промените се видливи и на мускулот на ректусот абдоминис, кој е одделен во средината со линеа алба (бела линија, структура што го дели абдоминалниот мускул на лева и десна половина). Се одделува за време на бременоста, која се нарекува дијастаза на м.ректус абдоминис и се јавува во третиот триместар .

Слабеење по царски рез

Со бременоста доаѓа до зголемување на телесната тежина на мајката, што е сосема нормално. Враќањето на телесната тежина трае некое време. Ова е можно со здрава и избалансирана исхрана, како и со вежбање .

Вежби во првите 2 дена по царски рез

Вежби за дишење

Со престанок на ефектите од анестезијата, може да се започнат вежби за дишење. Тие се користат неколку пати во текот на денот по царски рез за да се спречат компликации на лежење.

Постапка: Тие се изведуваат преку длабоко издишување проследено со длабок здив низ носот и уште подолго издишување преку устата. Издишувањето се изведува со изговор на буквите “F”, “S” или “Sh”. Ако мајката повеќе не е поврзана со инфузијата, на дишењето, рацете се шират настрана или се креваат високо над главата, а на издишувањето се спуштаат по должината на телото.

Вежби за циркулација

Вежбите за циркулација исто така се изведуваат со цел да се спречат компликациите во лажењето. Наједноставни вежби за циркулација се оние каде мајката лежи на грб, нозете се испружени и стапалата одат кон и се одалечуваат од неа, лево и десно и кружат.

Вежби по првите 2 дена од царски рез

Веќе 2 дена по породувањето, царски рез започнува со лесни вежби за зајакнување на абдоминалните мускули. Во првите денови, мајката може да прави вежби за зајакнување на рацете, зголемување на подвижноста на ‘рбетот и истегнување на градите. Со вистинско зајакнување на абдоминалните мускули, може да се започне приближно 14 дена по операцијата.

Имајќи предвид дека царскиот рез е операција, треба да се биде внимателен со вежбите за зајакнување и добро да се дозираат. Постои можност за болка и во тој случај треба да бидете екстра внимателни и да не ја надминувате границата на болката .

Вежби за дишење и циркулација сè уште се изведуваат.

Вежба 1.

Позицијата лежи на грб, рацете свиткани до лактите и поставени на стомакот. Нозете се испружени. Вежбата се изведува со свиткување на ногата во коленото и движење на стапалото со влечење преку креветот. Кога ги виткате колената, вдишете и повлечете го стомакот. На издишување, ногата полека се протега, а стомакот се опушта. Издишувањето е двојно подолго од вдишувањето.

Вежба 2.

Позицијата лежи на грб, нозете свиткани на колена, стапалата покрај креветот. Вдишување го вдишува стомакот. Со издишување, ногата се протега, стомакот се релаксира, а ногата е привлечена кон телото, а главата и горниот дел од торзото се подигаат кон ногата. Грбот мора да остане на креветот.

Вежба 3.

Позицијата е иста како и во претходната. Со издишување, главата се крева од креветот и се обидува да ги допре колената со рацете. Грбот мора да остане на креветот.

Вежба 4.

Позицијата е иста како и во претходната вежба. На издишување, главата и торзото се креваат од креветот, а рацете ја допираат внатрешноста на коленото. На дишам, се враќа во почетната позиција. Грбот мора да остане на креветот.

Вежба 5.

Позицијата е иста како и во претходната вежба. На издишување, главата и торзото се креваат од креветот, а рацете ја допираат надворешната страна на коленото. На дишам, се враќа во почетната позиција. Грбот мора да остане на креветот.

Врати се на спортски активности по царски рез

Враќањето на помалку бараните активности , како што се јога, пилатес, пливање и помалку тешки вежби е можно по 6-8 недели .

Враќањето на повеќе бараните активности како што се вежби во теретана, аеробик и трчање е можно по 12 недели .

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

loading...