HomeЗдравјеВежби Мекензи за ишијас

Вежби Мекензи за ишијас

Ишијас значи болка што се шири по ишијасниот нерв. Најмногу се должи на компресија на првиот сакрален и задниот лумбален корен на ‘рбетниот нерв, обично со дископатија, остеофити или стеснување на’ рбетниот канал. Се манифестира со болка што се шири од задникот надолу на нозете.

Концептот Мекензи е терапевтски пристап базиран на работа со физиотерапевт, кој изведува техники за мобилизирање и манипулирање со зглобовите на ‘рбетот и околните меки ткива (мускули и мускулна фасција) и терапевтски вежби извршени од самиот пациент.

Ишијас или исхејалгија

Ишијас обично се должи на компресија на нервните корени, најмногу заради издаденост на интервертебралниот диск, абнормалности на коските (на пр. Остеофити, спондилолистиза) или интраспинален тумор или апсцес.

Притисокот се јавува во ‘рбетниот канал или во интервертебралниот форамен . Нервите исто така се компресирани надвор од ‘рбетот, во карлицата или во глутеалниот регион. Повеќето од корените се L5 – S1, L4 – L5 и L3 – L4.

Карактеристично, болката се шири по самиот нерв, претежно по задникот и задниот дел од бутот до под коленото. Болката е обично согорена, кинење или прободување по природа, се јавува со или без болки во грбот, а маневарот на Валсалва (обид за издишување преку затворен нос и уста) го засилува.

Притисокот на нервните корени предизвикува испади на сензибилитет, подвижност и рефлекси, кои даваат најобјективни податоци.

Хернијацијата на дисковите L5 – C1 му штети на Ахиловата тетива на тетивата , додека хернија L3 – L4 му штети на пателарниот рефлекс. Подигањето исправена нога над 60 ° или помалку предизвикува болка што тече надолу по ногата, што е чувствителен наод за ишијас. Поконкретен е протокот на болка низ заболената нога при кревање на спротивното (вкрстување на истегнатите нозе).

back pain

Концепт Мекензи

Карактеристика на концептот Мекензи е дека, покрај физиотерапевтот, самиот пациент мора активно да учествува во спроведувањето на терапијата. При првото пристигнување на пациентот, треба да се изврши тест Мекензи за да се утврди точно во кој сегмент се појавува болката и во која насока се развива и на тој начин можеме да го испланираме понатамошниот тек на терапијата.

Целта на самиот метод е да се намали или целосно елиминира непријатноста и болката, да се зголеми подвижноста на ‘рбетот и да се зајакнат поврзаните мускули.

За разлика од другите методи на лекување, таа се стреми кон само-лекување и што е можно помала зависност од терапевтот.  Испитувањето на пациентот според техниката Мекензи подразбира субјективен и објективен дел кој му дава на терапевтот преглед на патолошката состојба и исто така содржи функционален тест кој е упатство за понатамошно планирање на терапијата.

За време на прегледот се користат позиции и движења со кои пациентот може да влијае на неговите симптоми. Важно е да се повторат овие стандардни движења дома, бидејќи успехот на третманот зависи од активното учество на пациентот. Ова е причината зошто образованието, кое е дел од методот Мекензи, игра важна улога.

Пациентот мора да се научи правилно да ги извршува движењата, да го советува за правилната положба при одење, седење и легнување . Важно е да го мотивирате за секојдневна работа дома, се со цел да ги намалите или целосно да ги елиминирате проблемите, да ја зголемите подвижноста на ‘рбетот и да ги зајакнете мускулите.

Секој пациент треба да воведе програма на научени вежби во нивните животни навики со цел да спречи повторување на болни состојби.

Покрај терапевтските вежби извршени од страна на пациентот, како дел од терапијата и дома, дел од концептот Мекензи се и рачни техники на мобилизација и манипулација со зглобовите и меките ткива што ги изведува едуциран физиотерапевт и третманот според концептот Мекензи трае 45 минути.

Мекензи за ишијас

Иако првенствено е индициран во механички заболувања на ‘рбетот , концептот Мекензи се применува во голем број други состојби, вклучително и исххијалгија.

Според една студија од 2015 година, се покажало дека вежбата во Мекензи има предност пред конзервативната терапија со лекови со нестероидни антиинфламаторни лекови кај пациенти со акутна исхехилгија во контрола на болката и целокупното функционирање.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

loading...