HomeЖивотен стилСТРЕС И БРЕМЕНОСТ

СТРЕС И БРЕМЕНОСТ

КЛУЧНИТЕ ТОЧКИ

 • Стресот е вообичаено чувство за време на бременоста. Физичките непријатности и другите промени во вашиот секојдневен живот може да предизвикаат стрес за време на бременоста.
 • Некои видови на стрес може да предизвикаат сериозни здравствени проблеми, како што е висок крвен притисок, и да доведат до проблеми како предвремено породување.
 • Дознајте повеќе за начините како да помогнете да се справите со некои стресови во вашиот живот, како што е разговорот со вашиот лекар и барање помош од партнерот, пријателите или семејството.

Како стресот може да влијае на вашата бременост?

Чувството на стрес е вообичаено за време на бременоста, бидејќи бременоста е време на многу промени. Се менува вашиот семеен живот, вашето тело и вашите емоции. Може да ги поздравите овие промени, но тие можат да додадат нови стресови во вашиот живот.

Високото ниво на стрес што продолжува долго време може да предизвика здравствени проблеми, како што се висок крвен притисок и срцеви заболувања. За време на бременоста, стресот може да ги зголеми шансите за раѓање предвремено бебе (родено пред 37-та недела од бременоста) или бебе со мала тежина (тежина помала од 5 килограми). Бебињата родени прерано или премногу мали се изложени на зголемен ризик за здравствени проблеми .

Што предизвикува стрес за време на бременоста?

Причините за стрес се различни за секоја жена, но еве неколку вообичаени причини за време на бременоста:

 • Можеби се соочувате со непријатности во бременоста , како утринска мачнина , запек, умор или болки во грбот.
 • Вашите хормони се менуваат, што може да предизвика промена на вашето расположение. Промените на расположението може да го отежнат справувањето со стресот.
 • Можеби сте загрижени што да очекувате за време на породувањето и раѓањето или како да се грижите за вашето бебе .
  Ако работите, можеби ќе треба да управувате со работните задачи и да го подготвите вашиот тим за кога ќе земете породилно отсуство.
 • Може да се грижите за тоа како јадете, пиете и чувствувате и како овие работи влијаат на вашето бебе.

Кои видови на стрес можат да предизвикаат проблеми со бременоста?

Стресот не е секогаш лош. Кога ќе се справите правилно, мал стрес може да ви помогне да се справите со новите предизвици. Редовниот стрес за време на бременоста, како што се работните рокови, најверојатно не додаваат проблеми со бременоста.

Сепак, сериозните видови на стрес за време на бременоста може да ги зголемат шансите за одредени проблеми, како предвремено породување . Повеќето жени кои имаат сериозен стрес за време на бременоста можат да имаат здрави бебиња. Но, разговарајте со вашиот давател на здравствена заштита ако ги имате овие видови на стрес:

 • Негативни настани од животот. Ова се работи како развод, сериозни болести или смрт во семејството или губење работа или дом.
 • Катастрофални настани. Тука спаѓаат земјотреси, урагани или терористички напади.
 • Долготраен стрес. Овој вид на стрес може да биде предизвикан од проблеми со пари, злоупотреба , бездомништво или сериозни здравствени проблеми.
 • Депресија или вознемиреност. Депресијата е медицинска состојба која предизвикува чувство на тага и губење на интерес за работи што сакате да ги правите. Може да влијае на тоа како се чувствувате, размислувате и дејствувате и може да го попречи вашиот секојдневен живот. Потребен е третман за да се подобри. Анксиозноста е чувство на грижа или страв од нешта што можат да се случат. Двата услови може да го отежнат грижата за себе и за вашето бебе. Депресијата и вознемиреноста се вообичаени и излечиви, затоа разговарајте со вашиот добавувач доколку се чувствувате депресивно или вознемирено. Ако ги имате овие состојби пред бременоста, разговарајте со вашиот давател пред да престанете или да започнете со какви било лекови. Одеднаш откажувањето може да предизвика сериозни проблеми за вас и вашето бебе. Ако треба да престанете да земате лекови или да менувате лекови, вашиот давател на здравствена заштита може да ви помогне безбедно да направите промени.
 • Стрес во соседството. Некои жени може да имаат стрес поради тоа што живеат во соседство со сиромаштија и криминал.
 • Расизам. Некои жени може да се соочат со стрес од расизам во текот на нивниот живот. Ова може да помогне да се објасни зошто Афроамериканските жени во Соединетите држави имаат поголема веројатност да имаат предвремено родени бебиња со мала тежина отколку жени од други расни или етнички групи.
 • Стрес поврзан со бременоста. Некои жени може да почувствуваат сериозен стрес за време на бременоста. Можеби се загрижени за губење на бременоста, здравјето на своето бебе или за тоа како ќе се справат со породувањето и раѓањето или ќе станат родители. Ако се чувствувате вака, разговарајте со вашиот давател на здравствена заштита.

Како стресот предизвикува проблеми со бременоста?

Не ги разбираме целосно ефектите од стресот врз бременоста. Но, одредени хормони поврзани со стресот може да играат улога во предизвикување одредени компликации од бременоста. Сериозен или долготраен стрес може да влијае на вашиот имунолошки систем, кој ве штити од инфекција. Ова може да ги зголеми шансите за добивање инфекција на матката. Овој тип на инфекција може да предизвика предвремено породување. 

Други начини на кои стресот може да предизвика проблеми со бременоста вклучуваат:

 • Нормалните непријатности во бременоста, како што се проблеми со спиењето, болки во телото и утринска мачнина, може да се чувствуваат уште полошо со стрес
 • Може да имате проблеми со јадење, како да не јадете доволно или да јадете премногу. Ова може да направи да имате недостаток на тежина или да предизвикате вишок тежина за време на бременоста. Исто така, може да го зголеми ризикот од гестациски дијабетес и предвремено породување .
 • Стресот може да доведе до висок крвен притисок за време на бременоста. Ова ве изложува на ризик од сериозна состојба на висок крвен притисок наречена прееклампсија , предвремено породување и раѓање бебе со мала тежина.
 • Стресот исто така може да влијае на тоа како реагирате на одредени ситуации. Некои жени се справуваат со стресот со пушење цигари , пиење алкохол или земање дрога на улица , што може да доведе до сериозни здравствени проблеми кај вас и вашето бебе.

Многу жени се грижат дека стресот може да доведе до спонтан абортус , смрт на бебе пред 20 недели од бременоста. Иако дополнителниот стрес не е добар за целокупното здравје, нема докази дека стресот предизвикува спонтан абортус.

Како посттрауматското стресно нарушување може да влијае на бременоста?

Посттрауматско стресно нарушување (исто така наречено ПТСН) е нарушување што се развива кога имате проблеми откако ќе доживеете шокантен, страшен или опасен настан. Овие настани може да вклучуваат силување, злоупотреба, природна катастрофа, терористички напад или смрт на сакана личност. Луѓето со ПТСН може да имаат:

 • Сериозна вознемиреност
 • Флешбекови на настанот
 • Кошмари
 • Физички одговори (како тркачки отчукувања на срцето или потење) кога ќе се потсетите на настанот

Жените кои имаат ПТСН може да имаат поголема веројатност отколку жените без него да имаат предвремено родено бебе со мала тежина. Исто така, тие почесто од другите жени имаат ризично здравствено однесување, како што се пушење цигари, пиење алкохол, злоупотреба на лекови или земање дрога на улица. Правењето на овие работи може да ги зголеми шансите за проблеми со бременоста. Ако мислите дека можеби имате ПТСН, разговарајте со вашиот давател или професионалец за ментално здравје. Третманите за ПТСН вклучуваат лекови и терапија.

Дали високото ниво на стрес во бременоста може да влијае на здравјето на вашето бебе подоцна во животот?

Некои студии покажуваат дека високото ниво на стрес во бременоста може да предизвика одредени проблеми во детството, како што е проблеми со обрнување внимание или плашење. Можно е стресот да влијае и врз развојот на мозокот или имунолошкиот систем на вашето бебе.

Како да го намалите стресот за време на бременоста?

Еве неколку начини кои ќе ви помогнат да го намалите стресот:

 • Знајте дека непријатностите во бременоста се само привремени. Прашајте го вашиот добавувач за тоа како да се справите со овие непријатности.
 • Останете здрави и фит. Јадете здрава храна , спијте многу и вежбајте (во ред е со вашиот давател). Вежбањето може да помогне да се намали стресот, а исто така помага да се спречат вообичаени непријатности во бременоста.
 • Намалете ги активностите што не треба да ги правите. На пример, замолете го партнерот да ви помогне во домашните работи.
 • Пробајте активности за релаксација, како пренатална јога или медитација. Тие можат да ви помогнат да управувате со стресот и да се подготвите за породување и раѓање.
 • Земете час за едукација за породување за да знаете што да очекувате за време на бременоста и кога ќе дојде вашето бебе. Вежбајте ги методите за дишење и релаксација што ги учите на вашиот час.
 • Ако работите, планирајте однапред да ви помогнете вие ​​и вашиот работодавец да се подготват за вашето време надвор од работа. Користете го секое слободно време, можеби ќе треба да добиете дополнително време за да се опуштите.

Луѓето околу вас исто така можат да помогнат во олеснување на стресот. Еве неколку начини за намалување на стресот со помош на другите:

 • Имајте добра мрежа за поддршка, која може да го вклучува вашиот партнер, семејство и пријатели. Или прашајте го вашиот добавувач за ресурсите во заедницата што можат да бидат корисни.
 • Откријте што ве прави стресни и разговарајте за тоа со вашиот партнер, пријател, семејство или вашиот провајдер.
 • Ако мислите дека имате депресија или вознемиреност, веднаш разговарајте со вашиот лекар. Раното лекување е важно за вашето здравје и здравјето на вашето бебе.
 • Побарајте помош од луѓе на кои им верувате. Прифатете помош кога нудат. На пример, можеби ќе ви треба помош за чистење на куќата, или можеби ќе сакате некој да оди со вас на вашите пренатални посети.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

loading...