HomeХранаШто е јадење од „висока вредност“?

Што е јадење од „висока вредност“?

Етикетите се во моментов кога станува збор за јадење: кето , палео , веган , чисто . Проблем е што многу од овие етикети носат со себе крут пакет правила и забранети јадења што можат да ја извадат радоста од јадењето.

Така, во својата нова книга Добра храна, лоша диетадиететичарката Аби Лангер сподели своја етикета за да опише негување, задоволувачки начин на јадење, кој не доаѓа со строги правила: јадење „со висока вредност“. Таа вели дека е изводливо и прилагодливо и додава на вашиот живот наместо да му го одземате.

Еве неколку од нејзините 10 принципи на јадење со висока вредност:

Бидете молив, а не гума за бришење

Дали со години извадивте храна од вашата исхрана, вклучително и храна што ја уживавте? Никсирање нешто поради алергија или нетолеранција е една работа, но друго е да се исече бидејќи модата диета ви кажува. „Голем дел од она што луѓето го вадат од својата диета е храна која е многу физички хранлива како грав и леќа, млечни производи и цели зрна“, вели Лангер.

Дури и храната што не е толку физички хранлива, како слатките, не треба да биде надвор од границите. Лангер вели дека кога дозволувате сите намирници во вашиот живот, можете да започнете да ги поправате односите со храната, вашето тело и јадење.

И, ако, на почетокот, јадете повеќе од тие некогаш забранети јадења? Работите ќе дојдат на свое место, вели Лангер. Размислете како посакувате полесни оброци по обилните цени за време на празниците или како одредена храна го губи својот сјај откако ќе ги имате постојано. „Станува збор за наоѓање на таа рамнотежа на негување себеси физички и емоционално“, вели таа. „99,9% од луѓето нема да јадат торта цел ден само затоа што можат“.

Бидете намерни и тивки тој „диетален глас“

Нема повеќе „добра храна“ и „лоша храна“. Нема повеќе вина кога јадете тестенини или се чувствувате лишени, но супериорен кога нарачувате салата наместо сендвичот што навистина го сакате. Јадењето треба да биде мирно искуство, вели Лангер.

Ако на крајот повремено се прејадувате и се чувствувате презаситени, не осудувајте се. Наместо тоа, признајте дека сте нормален јаде. Нормалното јадење е да јадете кога сте гладни, да застанете кога сте сити и да изберете претежно храна што го поддржува здравјето – но исто така и да разберете дека понекогаш се прејадуваме (или избираме храна едноставно затоа што има добар вкус), и не е причина за срам.

Бидете флексибилни

Неочекувана вечера или спонтана чинија колачиња од сосед не треба да ве стреси или да го попречува вашиот ден од животот. Ако сте на план на диета што ве принудува да имате специфична храна во одредено време од денот, тоа нема да работи во реалниот свет и веројатно ве тера постојано да бидете вознемирени и да бидете на стража, вели Лангер. Верувајте си дека ќе одите со протокот кога ќе треба, знаејќи дека секогаш можете да го балансирате.

Must Read

loading...