HomeЖивотен стилНе дозволувајте другите да ви го уништуваат денот

Не дозволувајте другите да ви го уништуваат денот

„Влегуваш низ излезот, идиот“. Овие седум зборови од странец беа доволни да му го уништат остатокот од денот на Џон. Само што уживаше во прекрасната недела на плажа со своето семејство и застана во една стоковна куќа последното утро на нивниот одмор. Џон беше одлично расположен непосредно пред овој инцидент, а потоа се засити за целото 6-часовно возење со автомобил дома, не можејќи да го пушти.

Сите од нас наидоа на луѓе кои беа лоши, груби, нефер или искрено гадни кон нас. Тоа може да биде критика на нашиот шеф, погрешно насочен гнев на член на семејство или невнимателно нетрпение на возачот. Без оглед на изворот, овие претреси имаат тенденција да се сместат во нашите умови, како вознемирувачка мелодија што е заглавена во нашите глави. Секојпат кога повторно ќе ја посетиме меморијата, ќе ја вкусиме горчината на нашиот гнев и фрустрација.

„Не можам да верувам дека тие го рекоа тоа“, си велиме себеси додека размислуваме за сите работи што требаше да ги кажеме во тоа време за да им се вратиме. Можеби ќе бидеме особено иритирани кога некој ќе не обвини дека сме направиле нешто погрешно – и уште повеќе ако обвинението било лажно, како што било за Џон (тој влегол од влезот). И што е најлошо, знаеме дека тие веројатно одамна се придвижиле и остануваме со емотивниот пад.

Како можеме да избегнеме лошо однесување на другите кон нас да ни го уништи денот?

Пронајдете прифаќање

Започнете со прифаќање. Не мислам да го одобрувам нивното однесување или да бидам нечија врата. Прифаќањето тука значи да се признае дека ваква работа се случува во нашиот свет. Луѓето постапуваат неправедно. Возачите прават неуки работи. Соработниците не вознемирија. Голем дел од борбата што нè заглавува по овие средби е нашето инсистирање да не можеме да веруваме дека тие го сториле тоа. Ослободете го овој отпор кога ќе го забележите. Обидете се наместо тоа да кажете: „Секако дека го сторија тоа. Понекогаш луѓето се такви “.

Можеби ќе треба да прифатите дека резултатот нема да биде изедначен, и покрај нашата силна желба за одмазда. Еднаш ме возеше на велосипед минувач возач без очигледна причина додека возев на работа. Во својот гнев го бркав автомобилот на следниот семафор, за да сфатам дека немам прибегнување откако стигнав таму – немаше рог со кој може да ги разнесам и немав желба за лице-в-лице соочување. Немав друг избор освен да прифатам неправедно и ситно понижување и да продолжам по мојот пат.

Редефинирајте „Победа“

Ако сакате да го надминете чувството дека изгубивте и тие победија, преиспитајте ја приказната што си ја раскажавте за победа и пораз во овие средби. Одмаздата тешко дека ќе направи да се чувствувате подобро, како што откри Џон. Тој се сврте и викна нешто подеднакво грубо кон човекот што го навредуваше, но не се чувствуваше помалку вознемирен за тоа потоа. Можеме дури и да се чувствуваме двојно вознемирени кога ќе дозволиме да нè испровоцираат – еднаш за почетниот напад, и двапати за приведување на мамката и свиткување до нивното ниво.

Ако сакате да се дружите со личноста, потсетете се дека одговорот на натура не е начин да го направите тоа. Ако „живеењето добро е најдобрата одмазда“, најдоброто „враќање“ може да биде да ги избришете непријатностите и да се вратите на уживањето во вашиот ден.

Ослободете жалење

Поголемиот дел од времето кога нè фаќа стража од подлост, подоцна мислиме на совршено разорно враќање за кое се чувствуваме сигурни дека ќе ја ставиме другата личност на нивно место. Сепак, нашите фантазии за тоа како работите може да се одвиваат веројатно не се реални.

Според мое искуство, непријатните луѓе се неверојатно вешти во отклонување на враќањата и враќање назад кон нивниот извор. Тие веројатно имаат многу повеќе пракса отколку што имате за да бидете злобни, и затоа се подобри во тоа. Забавно е да се замисли да го имаме последниот збор, но најверојатно не би го имале задоволството што го замислуваме. Од оваа причина, можеме да се ослободиме од жалење и да прифатиме дека едноставно не сме толку вешти за да бидеме нељубезни.

Внимавајте на вашиот гнев

Лошо третираното може да доведе до некаква „мета-иритација“ – вознемиреност од вознемиреност. Можеби знаеме дека е бесмислено да продолжиме да се задржуваме на инцидентот, но постојано го повторуваме. Колку повеќе се обидуваме да се натераме да престанеме да размислуваме за тоа, толку повеќе тоа ќе навлезе во нашата свест.

Наместо да се борите со она што го прави умот, префрлете ја својата перспектива. Без оглед на тоа што размислувате или чувствувате, направете половина чекор назад и набудувајте го. Забележете какво интересно искуство сте – физичките сензации во вашето тело, ефектите врз дишењето, мислите и фантазиите што минуваат низ вашиот ум. Внимавајте на гневот и руминалот, наместо целосно да се идентификувате со нив.

Реакциите што ги имате во голема мера имаат свој живот. Држете ги сите со curубопитност и сочувство. Оставете ги да се дружат додека возат додека работите со вашиот бизнис.

Поседувајте ја својата среќа

Можеби имплицитно верувате дека другите луѓе ја одредуваат вашата среќа: Ако се однесуваат добро кон вас, вие чувствувате задоволство; ако не, се чувствувате вознемирено. Но, за волја на вистината, однесувањето на другите е поврзано само со нив, и нашата благосостојба не мора да зависи од тоа што тие го прават. Само затоа што некој фрла нешто надолу, не значи дека треба да го земеме. Нашата среќа не треба да ја пренесуваме на никого.

Клучот е да се одлучи однапред да се најде задоволство во рамките на; ако чекаме додека нешто не испровоцира, ние сме веќе потонати. Можеме да започнеме мали, утврдувајќи дека токму за денес ќе ја поседам својата среќа – не ја изнајмувам од никој друг. Оваа одлука се однесува не само на тоа како другите се однесуваат кон нас, туку и на животот воопшто. Ништо надвор од нас не мора да го каже последниот збор за тоа дали сме добро. Одлучноста да изберете своја сопствена среќа е крајната суперсила.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

loading...