HomeМотивацијаКоја е најдобрата површина за трчање?

Која е најдобрата површина за трчање?

Некои тркачи сакаат патеки, додека други уживаат во трева или песок или во синтетичка патека. Многумина можат навистина да имаат пристап до асфалтни патишта, бетонски тротоари или на лента за трчање. Но, најдобрата површина за трчање зависи од вашето тело, вашите цели, па дури и чевлите.

Како по правило, здравите тркачи секогаш треба да ги менуваат своите површини за трчање за да ја подобрат силата и рамнотежата и да помогнат да се избегнат повредите. Сменете ги вашите рути и направете трчање по патека , некои трчаат по асфалт, некои патеки, па дури и некои трчаат по тротоари ако треба.

Ако тренирате за трка, направете го мнозинството (но не 100 проценти) од трчањата на ист тип на површина на која ќе се тркате. Ако често трчате по истата рута, обратна насока на секое друго трчање. Тоа ќе се прилагоди за секоја закосеност на патот, така што ќе ги нагласувате двете страни на вашето тело подеднакво.

Дознајте повеќе за секој вид на површина за да можете соодветно да се прилагодувате. Запомнете дека ако пробате нова површина за прв пат, треба постепено да се олеснувате.

Асфалт

Иако трчањето по тротоар понекогаш може да биде побезбеден избор (за да се избегне сообраќај), асфалтот е малку помек и затоа е полесен за вашето тело отколку бетонот. Значи, ако трчате на тврда подрачје, одлучете се за асфалтни патишта кога можете, се додека тие се безбедни.

Предностите на асфалтот вклучуваат конзистентност и униформност, што го прави добар за брзи вежби. Кога не треба да размислувате каде го поставувате секој чекор, можете да го забрзате темпото. Оваа рамна, цврста површина, исто така, помалку ја оптеретува Ахиловата тетива. Плус, асфалтните патишта обично се мапираат, што го олеснува следењето на вашата километража со апликација, онлајн мапа или километражата на вашиот автомобил.

Се разбира, тврдата површина на асфалтот има свои недостатоци – особено начинот на кој ги тресе зглобовите. Исто така, ќе треба да водите сметка за да избегнете сообраќај, дупки и камбери (мало спуштање надолу на самиот раб на патот).

Бетон

Иако е потежок од асфалтот, бетонот е лесно достапна површина за трчање и што е најпрактично за многу луѓе.

Позитивно е тоа што бетонските тротоари се безбедни од сообраќај и имаат тенденција да бидат мазни и рамни. И, некои истражувања покажуваат дека ако не одите премногу брзо, ефектот на теренот, во смисла на влијание врз мускулите и зглобовите, е занемарлив.

Сепак, бидете претпазливи за конкретните лоши страни: Има високо влијание, особено ако трчате брзо. И, се соочувате со пречки како што се рабници, пешаци и сообраќај при преминување на улици.

Ако често трчате на асфалт или бетон, проверете дали чевлите ви овозможуваат добро амортизирање, за апсорпција на удари. Заменувајте ги често.

Трева

Помеките површини како тревата се дефинитивно полесни за вашето тело отколку бетонот или асфалтот, но тоа не значи дека нема ризици за вообичаени повреди на прекумерна употреба .

Добра вест за тревата: Има слабо влијание, но сепак бара доволно мускулна сила за да се обезбеди добар тренинг. Можете да го направите бос или во минималистички чевли за да ја подобрите јачината на стапалото. Тревата е одлична за почетниците, бидејќи тоа значи помал притисок на дното на стапалото, барем според неколку студии за оптоварување на плантарна површина .

Сепак, тркачите можат да се повредат и на помек терен, бидејќи не ја обезбедува истата стабилност како и на поцврстата површина. Вашите стапала ќе се пронатуваат, или ќе се тркалаат навнатре, што може да го зголеми оптоварувањето на мускулите и зглобовите, што ќе доведе до повреда (или повредување кај тркачи со историја на плантарна фасција ). Или, можете да извртувате глужд на нерамна земја. Плус, тревата е лизгава кога е влажна.

Патеки

Како трева, нечистотијата или патеките од дрво-чип нудат амортизирана површина за тркачи и честопати убава глетка за уживање. Тие се убава можност да ги променат работите.

Предностите на трчањето по патеката ја вклучуваат оваа површина со помал удар, пријателска за зглобовите, што значи помал ризик од повреди од прекумерна употреба. Исто така, може да ја зголеми флексибилноста поради потребата да се прават чести прилагодувања во формата и чекорот.

Се разбира, тоа може да биде и негативно. Незгодниот, нерамен терен на патеката (а понекогаш и лизгавата кал) ги става тркачите во опасност од извртени глуждови и други трауматски повреди поради падови. Исто така е потешко да се трча брзо.

Ако се обидувате да тренирате со одредено темпо, избегнувајте патеки поради нивната непредвидливост.

Песок

Трчањето по песок е сосема поинакво искуство од многу други површини. Всушност, тоа е две од нив, поради контрастот помеѓу влажниот и сувиот песок.

Придобивките од трчањето на плажа се очигледни: добивате прекрасни знаменитости на крајбрежјето, звуци и ветре. Песокот (особено кога е влажен) има многу слаб удар, но сепак нуди одличен тренинг затоа што мора да одолеете на површината како што дава. Најмногу ќе го почувствувате тоа кај вашите телиња, особено ако песокот е сув и длабок.

Бидете внимателни, сепак, да трчате премногу или премногу долго на плажа, бидејќи нееднаквата, подвижна површина е заморна. И, ако вашата патека на плажа е закосена кон водата, ќе бидете во рамнотежа. Конечно, меката површина – иако е лесна за зглобовите – е цврста за Ахиловата тетива.

Снег

Ако живеете некаде снежно и сепак сакате да излезете надвор и да трчате, тоа може да се направи. Топлата облека и стегите за чевлите за трчање ќе ви помогнат да бидете побезбедни.

Слично на песок, трчањето по површина покриена со снег ве присилува во бавно и стабилно темпо што сепак нуди доста тренинг. Ова може да биде добро ако одите на пауза и треба да бидете конзервативни. А, трчањето надвор во зима ве оддалечува од неблагодарна работа.

Се разбира, сепак ќе мора да користите претпазливост . Снегот и мразот можат да бидат многу лизгави и непредвидливи. Темнината на зимските денови значи и поголем ризик.

Гумена патека

Ако само закрепнувате од повреда при трчање и сте загрижени за повторување, најдобро е да трчате по гумена патека, што ќе понуди рамна површина, како и добра апсорпција на шок.

Исто така, и од позитивната страна: Повеќето средни училишта имаат патеки што се отворени за јавноста, така што тие се безбедна, лесна опција. Повеќето патеки се на 400 метри, така што е лесно за вас да ја следите вашата далечина кога трчате. Тоа ги прави патеките одлична опција за брзи тренинзи .

Сепак, трчањето кругови може да биде досадно. Ако секогаш одите во иста насока (обично спротивно од стрелките на часовникот), ќе ги оданочувате мускулите од едната страна на вашето тело повеќе од другата. Значи, важно е да ги смените насоките. И покрај тоа што патеката нуди понежна површина од асфалт или бетон, обиколките се уште можат да бидат тешки за споеви. Плус, ефектот на враќање на синтетичката површина може да ги нагласи ИТ-опсегот и мускулите на телето.

Додека варијацијата е важна, некои истражувања покажуваат дека тркачите интуитивно ја прилагодуваат силата на ударот на стапалото врз основа на површината за трчање.

Лента за трчање

Повеќето ленти за трчање се пополнети, што ги прави уште една добра опција ако само што се вративте да трчате по повреда или сте склони кон повреди и сакате да го намалите влијанието. Лентата за трчање е исто така најдобра опција ако временските услови се премногу екстремни за безбедно трчање.

Повеќе предности на лента за трчање: Вие поставувате темпо и се наклонувате каде и да ви требаат, а машината ве принудува да бидете во тек. (Можете подобро да симулирате трчање на отворено со поставување на лената за трчање на наклон од 1%.) Нема пречки или нерамни површини. И можете да трчате во кое било време од денот и ноќта без ризици со кои се соочувате надвор.

Се разбира, здодевноста на лентата е вистинска, и може да биде потешко да се добие добар тренинг кога ременот ве турка заедно. Вие исто така не добивате придобивки од свеж воздух и ветре.

Повторно, не сакате да го завршите целото трчање на лета за трчање, бидејќи тогаш може да имате потешкотии при прилагодување кога ќе се вратите на трчање надвор. Во крајна линија е дека менувањето на површините за трчање ќе помогне да се спречат повредите и да ве спречи да се досадувате.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

loading...