HomeТренингКако влијае велосипедот врз здравјето на телото - а особено на мозокот?

Како влијае велосипедот врз здравјето на телото – а особено на мозокот?


Придобивките од редовното возење велосипед се состојат од неколку компоненти. Прво, како и секое друго кардио, возењето велосипед позитивно влијае на здравјето на кардиоваскуларниот систем, белите дробови и мозокот. Второ, педалата помага во согорување калории, вежбање мускули и одржување на здрава фигура.

Третиот плус на велосипедот е да се биде на отворено и особено на отворено. Постојат студии кои го докажуваат влијанието на мирисите емитирани од дрвјата врз подобрувањето на психолошката благосостојба – тоа е, можеме да зборуваме за придобивките од велосипедизмот за борба против депресијата.

Велосипед – што е користа?

Велосипедското педалирање се смета за една од класичните форми на кардио. Во просек, за еден час ваква активност, телото гори од 400 до 800 kcal – во зависност од тежината на една личност, неговата физичка форма, брзината на движење и сложеноста на трасата (пред сè, од ветер и аголот на патот).

Придобивката од кардио е тоа што физичката обука против позадината на зголемување на потрошувачката на кислород доведува до активна работа на кардиоваскуларниот систем. Ова, пак, го зголемува протокот на крв во ткивата, а исто така позитивно влијае на основниот метаболизам.

Данска студија која го анализирала здравјето на 30.000 луѓе покажала дека користењето велосипед како возило на патот до работа има исклучително позитивни ефекти врз телото – особено, ја намалува стапката на смртност за 40%.

Правила за тренинг

Потсетиме дека придобивките од кардио зависи од три параметри – регуларноста на тренингот, времетраењето и отчукувањата на срцето. Во случај на велосипед, станува збор за две или три возења со велосипед неделно 30-60 минути со отчукувања на срцето од околу 60-70% од максимумот .

Во пракса, треба да се чувствувате како да педалите со брзина што го прави срцето да чука побрзо – но не премногу брзо. Покрај тоа, ако можете лесно да одржувате разговор додека возите велосипед, најверојатно се движите бавно.

Активната физичка обука, со зголемување на срцевиот ритам, го забрзува протокот на крв – што позитивно влијае на функционирањето на артериите, работата на срцето и белите дробови. Како резултат, велосипедот помага во борбата против хипертензија, висок холестерол и високи триглицериди.

Покрај тоа, возењето велосипед има позитивен ефект врз индикаторите за максимална потрошувачка на кислород (VO2 max). Во просек, кај неспортска личност, БМД се намалува за 10% на секои десет години – служи како еден од индикаторите за стареење на телото.

Соочување со дијабетес

Друг плус на велосипедизмот е тоа што ја подобрува способноста на телото да користи енергија на јаглени хидрати. Студиите покажуваат дека педалата за еден час (со просечно темпо и за луѓе со прекумерна тежина) го намали нивото на шеќер во крвта на половина – и ефектот траеше до 24 часа.

Всушност, постои нормализација на одговорот на телото на инсулин , клучен хормон кој го регулира зачувувањето на енергијата. Во присуство на дијабетес, телесните ткива можат делумно да ја изгубат чувствителноста на неговото дејство, што предизвикува прејадување и зголемување на телесната тежина.

Придобивките од велосипед за мозокот

Редовното вежбање ја подобрува функцијата на мозокот – и спречува депресија. Возењето велосипед (и друго кардио) го намалува нивото на кортизол додека ги стимулира ендорфините. Ова влијае не само на нивото на стрес, туку и на општото чувство на личноста.

Возењето велосипед го подобрува расположението, квалитетот на спиењето и му помага на мозокот полесно да запомни нови информации. Во просек, возењето велосипед го зголемува протокот на крв во мозокот за 28% – а во некои области и до 70%.

Вежбање на отворено

Меѓу другото, спортувањето во шума може да има ефект врз телото, споредливо со земање пилула од аспирин. Причината лежи во фактот дека лисјата и стеблата на паднатите дрвја произведуваат и испуштаат молекули во воздухот кои го инхибираат распаѓањето на самите овие дрвја. Овие молекули се чини дека имаат релаксирачки ефект врз човечкиот мозок е премногу.

***

Возењето велосипед е едноставен и ефикасен начин да се остане здрав. Редовните и доволно долги тренинзи (најмалку 30 минути) имаат позитивен ефект не само на кардиоваскуларниот систем и белите дробови, туку исто така ја подобруваат функцијата на мозокот и помагаат во борбата против депресијата.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

loading...