HomeЗдравјеКако е да се живее со егзема и алергии на кожа

Како е да се живее со егзема и алергии на кожа

Егземата не е толку едноставна како што изгледа. Симптомите, сериозноста и предизвикувачите на црвенило може да се движат во голема мера од еден воин на егзема до друг. Сепак, мислам дека со сигурност можам да кажам дека егземата е состојба на кожата што предизвикува сува, чешање на кожата.

Тоа не звучи многу самоуверено, нели? Имав егзема голем дел од мојот живот и разговарав со многу лекари, но сеуште имам многу прашања во врска со тоа. Дали егземата е состојбата што ги предизвикува симптомите или симптомите се самата егзема? Егзема е еднаква на осип, но исипите не секогаш се еднакви со егзема, нели? Дали престанува да е егзема кога симптомите стануваат супер тешки, иако егземата доведе до тоа ниво на сериозност?

Пред да заклучите дека сум целосно неквалификуван да пишувам за егзема, ќе споделам што за мене значи егзема и како влијае на моето тело.

Што е егзема?

Егзема е дерматитис – тие се заменливи зборови кои опишуваат хронична состојба со воспалена, сува, чешање на кожата. Постојат различни видови на состојби на дерматитис , како атопичен, контактен, нумуларен, стаза и себороичен. Се занимавав со атопичен, контактен и себороичен дерматитис. Мојата тековна борба е контактен дерматитис , кој е тесно поврзан со моите многубројни алергии на кожата.

Како алергиите на кожата предизвикуваат егзема?

Активирачите предизвикуваат појава на егзема и може да бидат поврзани со работи како стрес или алергени. Алергени кои доаѓаат во контакт со вашата кожа предизвикуваат реакција. Отровниот бршлен е добар пример. Повеќето луѓе се алергични на отровен бршлен и реагираат со осип.

Различни луѓе имаат различни алергии. Имам многу алергии на кожата, и тоа го прави поверојатно телото да дојде во контакт со алерген и да има реакција (т.е. егзема распрснување).

Алергија на мојата кожа и живот со егзема

Моето доживотно патување за егзема е обележано со пресвртници и откритија поврзани со алергени кои откривам дека предизвикуваат реакции. Мирисот беше моето прво откритие за алергија, потоа грини од прашина и, од минатата година, колофонија (што е колофон направен од бор, ела, кедар и слични дрвја).

Се чини дека колку повеќе стареам, моите алергени стануваат сеопфатни. Во последно време, тоа е до точка каде што мојата облека предизвикува испади.

Пример 1: Облеков џемпер што предизвика коприва на моите раце кои постојано се ширеа, се подобруваа,потоа се влошува со недели без крај на повидок. Тоа е воспалено и чеша додека ги пишувам овие зборови.


Пример 2: Носев гаќи или седев на ткаенински кауч и грбот на бутовите ми избувна во болни, запалени пликови.

Пример 3: Носев иста крпа маска за лице неколку пати и одеднаш предизвика егзема на моето лице, во областите под маската.

Овие примери од реалниот живот се неодамнешни и збунуваат-не сите џемпери, маски за лице и гаќи предизвикуваат реакции. Претпоставувам дека треба да бидат свежо измиени или можат да соберат грини од прашина, што предизвикува црвенило. Имам уште многу примери: реакции од метален накит, козметички производи, теписи, дезодоранси, сапуни, итн. Алергиите на кожата се особено тешки поради нивната мистериозна природа.

Како се справував со мојата егзема и алергии

Бев многу темелен со моите третмани за егзема и се обидов со повеќето опции, од креми за егзема без рецепт, до орални стероиди и традиционална кинеска медицина (како билни апчиња и акупунктура, која функционираше добро!). Користев тематски стероиди до тој степен што минав преку локално повлекување на стероиди – најтешката, исцрпувачка состојба на кожата што може да се замисли. Никогаш повеќе нема да користам тематски стероиди.

Моите третмани варираа во текот на мојот живот и се базираа на сериозноста на мојот егзема, која се движеше помеѓу блага, умерена и тешка. Во денешно време, се обидувам да се справам со мојот егзема со тоа што целосно ќе ги избегнам алергените и ќе користам нестероидна маст со рецепт кога мојот егзема ќе излезе од контрола. Повторно размислувам за традиционалната кинеска медицина, бидејќи мојата блага до умерена егзема беше на умерена страна во поголемиот дел од оваа година и се чини дека не ја вршам доволно добра работа за да ги избегнам моите многубројни алергени.

Тоа е чешање на животот

Иако патувањето за егзема и видовите на егзема кај сите се различни, хроничните борци за егзема имаат многу заеднички работи: постојано се справуваат со чешање на кожата, со различно ниво на сериозност, што произлегува од различни предизвикувачи во текот на нашиот живот. Тоа е чешачки живот, и сите ние го имаме тоа заедничко. Добро е да се знае дека не сум сам во моето чешање.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

loading...