HomeЗдравјеДали ви треба стрес тест?

Дали ви треба стрес тест?

Кога го прашав мојот нов пациент Сефан зошто дојде да ме види, ми одговори: „Мислам дека ми треба стрес-тест“.

Не беше тоа што Сефан имал симптоми поврзани со срцето. Тој немаше болка во градите или останување без здив. На 62-годишна возраст, тој сè уште енергично вежба и се чувствува одлично.

Сепак, тој е загрижен за срцеви заболувања. Неколку членови на семејството, вклучително и неговиот татко, имаа срцев удар во своите 50-ти години, па Сефан во последните 20 години имал редовни тестови на стрес за да „биде сигурен дека сè е добро“.

Сефан првично беше изненаден кога му реков дека не мислам дека му е потребен стрес-тест (или кој било друг тест на срцето за тоа прашање). Но, штом објаснив што може да се утврди стрес-тест и што не може, тој беше удобен кога го прескокна.

Што е стрес-тест?

Најчестиот вид тест на стрес за вежбање се изведува со тоа што пациентот оди на лента за трчање (поретко се користи велосипед). Во овој тест, обемот на работа (наклон и брзина на лентата за трчање) се зголемува сè додека пациентот не е во можност да продолжи заради замор или има алармантни знаци или симптоми како многу висок крвен притисок или проблеми со срцев ритам. Пред, за време и по стрес-тестот, континуирано се следи електрокардиограмот на пациентот (ЕКГ), крвниот притисок и симптомите.

Тестот за стрес ни кажува колку добро се влева крвта во срцето. Ако пациентот може да помине само неколку минути на стрес-тест и има болка во градите и ЕКГ доказ за исхемија (недостаток на проток на крв во срцевиот мускул), тоа би можело да значи дека има пречки во нивните артерии, ставајќи ги во голем ризик за срцев настан.

Зошто не треба да направите тест за стрес?

Порано беше вообичаено да се прават рутински, па дури и годишни тестови на стрес кај пациенти кои немаат симптоми. Идејата беше дека срцевите напади можат да се појават ненадејно и без предупредување, па затоа има смисла да се скринира за несомнено срцево заболување за да се избегнат проблеми во иднина. Како и да е, рутинското тестирање на стрес не се покажало дека ја намалува стапката на срцев удар или смрт поврзана со срцето. Постојат неколку причини:

  1. Срцевите напади обично се случуваат од прекин на артеријата, која до тој прекин не го попречувала протокот на крв и, според тоа, не би биле откриени со стрес-тест. Секој кардиолог знае за примери на пациенти кои имале срцев удар во рок од неколку месеци од нормален тест за стрес. Ова веројатно не значи дека стресот тест бил погрешен. Тестовите на стрес не можат да детектираат блокади во артериите, освен ако не го нарушат протокот на крв во срцевиот мускул, што обично се случува кога блокадата е 70% или поголема.
  2. Нема докази дека откривање и фиксирање на блокада на артериите кои не предизвикуваат симптоми, дури и ако блокадата е поголема од 70%, го намалува ризикот од иден срцев удар или смрт поврзана со срцето. Ова е изненадување за многумина и мечките се повторуваат. Отворање на артерии со стенти при акутен срцев удар ДАЛИ пониски стапки на смртност, но отворањето артерии со стабилни блокади (како оние откриени со стрес-тест) НЕ се покажа дека ги намалува стапките на смртност или срцев удар.
  3. Тестирањето на стрес не е совршено. Како и сите тестови, има лажни позитивни страни и лажни негативности. И, кога несовршен тест се изведува на група со мала веројатност за заболување, позитивниот тест веројатно ќе биде погрешен отколку вистински позитивен. Поради ова, стрес-тестот што се прави „за да бидете сигурни дека сè е во ред“ може да доведе до оштетување изложување на пациентот на непотребни и потенцијално ризични процедури, како што е катетеризација на срцето.

Врз основа на овие информации, американската работна група за превентивни услуги и Американскиот колеџ за кардиологија препорачуваат да НЕ вршите тестирање на лента за трчање кај пациенти без симптоми кои се со низок ризик за срцеви заболувања.

Кога да направите тест на стрес?

Најчестата причина што лекарите препорачуваат стрес-тестирање е да се проценат симптомите, обично градна болка или останување без здив. Во зависност од природата на симптомите и ризикот од срцеви заболувања на пациентот, тест за вежбање на лента за трчање може да биде најдобриот начин за собирање на дополнителни информации или да се постави дијагноза или да се стратификува страдањето на пациентот за можни инвазивни процедури како што е срцева катетеризација. Други причини да се направи стрес-тест може да вклучуваат проценка на многу ризичен седентарен пациент кој има хирургија со висок ризик или да раководи со рецепт за вежбање за седентарен пациент кој сака да започне програма за вежбање.

Одлуката да се направи стрес-тест е комплицирана и зависи од многу фактори. Најдобро е направено помеѓу пациент и нивниот лекар или професионалец од здравството каде опциите, алтернативите и преференциите на пациентот се дискутираат на пристапот насочен кон пациентот. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

loading...