HomeUncategorizedДали има рај? Да, и јас ви нудим клуч за влез.

Дали има рај? Да, и јас ви нудим клуч за влез.

Грегор Акерман е страствен за потрагата по среќа и медитација. Во серија колумни, тој ќе претстави некои од неговите искуства и мисли.

Насловот може да изгледа претенциозен, но ве поканувам да останете со мене во текот на овој напис. Ако ве интересира рајот, секако.

Што е рајот?

Рајот е, за почеток, идеја, визија … И има толку различни визии колку што има и оние кои го замислуваат … но, ајде да се обидеме да го дефинираме / опишеме.

Наместо да ја нацртам мојата визија која е само една, ќе ги искористам записите на оние што, така да се каже, имаа многу поголем фетиш на рајот и му посветив повеќе време и капацитет на мозокот.

Записите што се занимаваат со оваа тема, што сте го претпоставиле, обично се „свети книги“, „антички записи“, „небесни зборови кои доаѓаат од небото кај луѓето преку свети суштества“.

Наша среќа е што рајот се опишува во детали. На пр. ако го комбинираме она што го велат Куранот и Библијата, ќе го добиеме тоа рајско место како градина, во средина на која тече река. Храната и пијалокот се обилни, од целиот свет и никој не може да биде отруен без разлика колку консумираат. Ова значи дека можете да пиете многу камења без камења.

Во рајот, сите се облечени во бели и мавташки палмични лисја, а јагнешкото е печено во центарот на рајот (Откровение 7: 9,10). Постојат многу соби околу главната градина. Белите коњи трчаат низ градината, а од звучниците може да се чуе распеана, небесна музика.

Исто така, постојат детали за рајот што се разликуваат во зависност од локацијата каде потекнува описот. На пр. племиња од студените делови на земјата на хемисферата го замислуваат рајот како топло место, додека оние од југ како пријатно разладено.

Како да стигнете до небото?

Дали сакате да го вкусите и рајот? Еве го овој бесплатен водич што ќе ви овозможи да стигнете до местото за кое сонувале постарите генерации во рок од еден час. Важно е да ги следите овие упатства точно како што е наведено. Во спротивно, рајот би можел да биде изоставен.

 • На денот на новата месечина, влезете во автомобилот.
 • Вози до периферијата на еден голем град.
 • Погледнете наоколу. Темно е. Нема месечина. Неколку ѕвезди можеби се пробиле низ облаците.
 • Во далечината ќе забележите светла светлина. Нешто како боја на виножито, но во еден момент. На почетокот ќе изгледа дека ова е само уште една ѕвезда многу блиску до хоризонтот, но внимателното набљудување ќе открие дека не е.
 • Возете кон светло светло. 
 • Како што светлината станува посветла, ќе видите дека тоа е всушност збир на светла со различни бои што се спојуваат во едно. 
 • Како се приближувате, ќе забележите дека изворот на светлина е светкава зграда. Небото сјае на нејзините очила.
 • Приближете се до неа. Ќе го забележите влезот. Паркирајте во близина, но не премногу блиску за да не го узурпирате небесниот мир што царува тука.
 • Над влезот ќе биде поставена античката порака „Бершка – Милер – Бенетон – Интерспар“. Тоа е знак дека сте на вистинското место.
 • Чекор во трговскиот центар.
 • Пронајдете го центарот на центарот. Таму ќе бидете пречекани од музика, во продавницата од лево има храна од целиот свет. Температурата е само идеална, ниту ладна, ниту топла. Вештачки поток тече во средина на центарот. Никој не е гладен или жеден. Родителите вметнуваат монети во вештачки коњи, така што децата можат да ги возат. Стигнавте на небото. Стигнавте на место за кое претходните генерации можеа само да сонуваат.

Каде после небото?

Откако поминавте неколку часови во рајот, ги впивавте сите овие убавици и ги искористивте акционите купони 2 + 1 на зимските производи, после тоа можеби ќе ви биде малку досадно што сте таму.

Можеби нешто во стилот ви оди преку глава – нема ништо лошо, не е тоа што замрзнувам или врне на мојата глава. Сè е во ред. Но, можеби, можеби, има нешто подобро. И можеби е подобро не во трговскиот центар. Можеби не е во близина или далеку. Можеби е нешто многу поблизу, во вашиот ум, срцето, во вас.

Ако заклучите вакво нешто, ќе одберете торба со зимски производи од подот, вратете се во автомобилот и одете дома. Во вас ќе се појави ново чувство, решеност дека ќе продолжите да барате среќа затоа што не…

И ќе знаете дека имате право на среќа, никој не може да ви го одрече тоа. И на сите, им верувам на сите антички мудреци и на нивните описи на рајот … но вие бевте во нивниот рај, гледајќи дека таму нема вистинска среќа. И сега одите на ново патување. Сè уште не знаете како и кога, ќе дојде со времето.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

loading...