HomeЗдравјеЧај за воспаление на мочниот меур

Чај за воспаление на мочниот меур

Некои чаеви од билки покажале потенцијал во спречување и лекување на воспаление на мочниот меур , една од најчестите инфекции во светот, која е особено присутна кај жените.

За време на воспаление на мочниот меур, обично се препорачува внесување повеќе течност бидејќи може да помогне да се испушти бактериите надвор од телото. Токму заради ова, но и заради присуството на некои антибактериски состојки , дел од течностите што се пијат во текот на денот може да се заменат со чаеви. 

Статистиката варира во зависност од изворот од кој се презема. Според епидемиолошките податоци, Бетси Фоксман проценува дека 1 од 3 жени развиваат воспаление на мочниот меур до 24-годишна возраст, додека над половина од жените доживуваат симптоми на воспаление на мочниот меур барем еднаш во животот . 

Кога да се користи чај за воспаление на мочниот меур? 

До 90% од случаите на воспаление на мочниот меур се предизвикани од бактеријата Ешерихија коли. Бактериската инфекција обично се третира со антибиотици. Сепак, повторното појавување на воспаленија откако еднаш ќе се надмине е релативно честа појава. Ова е причината зошто во благи случаи на воспаление, вреди да се обидат други методи, како превенција, така и третман на воспаление на мочниот меур. 

Честата употреба на антибиотици е поврзана со намалување на разновидноста на корисни бактерии природно присутни во човечкото тело (на пр. Во цревата), како и со појава на бактерии кои се отпорни (отпорни) на третман со антибиотици. 

Иако некои т.н. природни методи на лекување се покажаа ефикасни, отворената комуникација со лекар веднаш по почетокот на симптомите е многу важна . Во консултација со вашиот лекар, можете да потенцирате отвореност кон третмани што не вклучуваат употреба на антибиотици, како што е употреба на чаеви. Меѓутоа, ако симптомите се влошат, ќе треба да преминете на терапија со антибиотици. 

Употребата на чаеви за воспаление на мочниот меур се препорачува само за благи форми на болеста и за да се спречи повторување на воспаление. Студијата објавена во 2017 година во списанието Translal Andrology and Urology проценува дека до 42% од лесните инфекции на мочниот меур заминуваат без потреба од терапија со лекови.

Само 2% од нетретирани пациенти развиваат компликација на воспаление на мочниот меур – воспаление на бубрезите . Затоа е неопходно да се контактира лекар ако симптомите се влошат. 

Вообичаени симптоми на воспаление на мочниот меур се: 

 • болно мокрење, 
 • честа потреба од уринирање, 
 • облачно, темно и крваво урина, 
 • треска и замор, 
 • болка во абдоменот или грбот. 

Можете да прочитате повеќе за воспаление на мочниот меур во статијата Воспаление на мочниот меур – причини, симптоми, третман .

Чаевите наведени подолу може да добијат шанса во процесот на лекување на воспаление на мочниот меур. Ако забележите дека некој од нив не ви одговара, престанете да го земате. Исто така, консумирајте чаеви во умерени количини – до 3-4 чаши на ден.

Чај од Увин за воспаление на мочниот меур 

Чајот од Увин е веројатно најпознатиот чај за лекување на инфекции на уринарниот тракт . Uvin чај е чај подготвен од лисјата на УВА URSI растенијата , односно Arctostaphylos uva URSI , исто така познат како мечкино грозје или црвена мечкино грозје. Мечките јадат бобинки со мечки, па оттука и името. 

Грмушката од мечки расте во северната хемисфера – во Европа, Азија и Северна Америка. Чајот од Увин веќе долго време е дел од традиционалната медицина . Покрај чајот, има и други препарати кои содржат екстракт од мешунки – таблети и капсули. 

Чајот од Увин покажа антимикробно дејство во лабораторијата. Состојката арбутин има антибактериско дејство врз бактеријата Ешерихија коли. Сепак, начинот на дејствување на чајот од увин сè уште не е целосно јасен. 

Иако антибактериското дејство на чајот од увин е докажано, доказите за ефикасност кај луѓето се уште се ограничени . Некои студии ја пронајдоа ефективноста на чајот од увин, додека други студии не успеаја да ги пронајдат нејзините позитивни ефекти во лекувањето на воспалението на мочниот меур. 

Чајот од Увин се препорачува за благо воспаление на мочниот меур и се користи за ублажување на симптомите. 

Група научници од Велика Британија во 2019 година објавија научен труд во кој не успеаја да најдат разлика помеѓу употребата на увин чај и плацебо, барем во однос на сериозноста на симптомите. Позитивната страна на употребата на чај од увин беше, иако малку, намалување на употребата на антибиотици. 

Може да се заклучи дека чајот од увин може да биде корисен додаток за третман на благо воспаление на мочниот меур, особено поради зголемената потреба за внес на течности. Сепак, самата ефективност не е докажана, што може да варира од личност до личност. 

Чајот од Увин е релативно безбеден за консумирање. Препорачаните дневни дози се изразуваат како 200-840 мг деривати на хидрохинон.  

Во документите на германскиот Федерален институт за лекови и медицински помагала, се препорачува да се пие чај подготвен со истурање 3 грама лисја од растението ува урси со околу 150 мл топла или ладна вода четири пати на ден за време на третманот на воспаление на мочниот меур. Ако топол чај предизвикува варење, подготовката на пијалокот со истурање на ладна вода над лисјата може да ги отстрани овие нарушувања.    

Меѓутоа, бидејќи долгорочната безбедност не е тестирана, чајот од увин не се препорачува да се конзумира повеќе од 2 недели континуирано, поради ризикот од оштетување на црниот дроб и бубрезите. Исто така, чајот од увин треба да се избегнува: 

 • бремени и доилки, 
 • лица со бубрежна инсуфициенција, 
 • луѓе со диспепсија (само топол чај).    

Зелен чај за воспаление на мочниот меур 

Зелениот чај исто така е долга многу години во традиционалната медицина во многу делови на светот, а се покажа дека состојките со зелениот чај имаат антибактериски својства што можат да помогнат во лекувањето на благи воспаленија на мочниот меур и да спречат враќање на воспалението на мочниот меур. 

Лисјата на растение со латинско име Camellia sinensis произведуваат чај кој е богат со полифеноли, познати состојки на зелен чај со антимикробни и антиинфламаторни ефекти. Епигалокатехин е еден од полифенолите што се покажа дека го спречува растот и репродукцијата на бактеријата Ешерихија коли, која е најчеста причина за воспаление на мочниот меур. 

Засега ефектот од зелениот чај е испитуван во лабораторијата и врз животните. Сè уште е неопходно да се утврди ефективноста на зелениот чај во лекувањето на воспалението на мочниот меур кај луѓето . 

Се смета дека дури и мали количини на епигалокатехин можат да помогнат во олеснување на воспалението на мочниот меур, што може да се постигне со пиење чај. Во принцип, умерен внес на зелен чај (2-3 чаши на ден) е безбеден. Сепак, зелениот чај содржи кофеин, поради што неговата потрошувачка може да доведе до проблеми со спиењето, но и да ги влоши симптомите на воспаление на мочниот меур . 

Покрај зелениот чај, постојат додатоци во исхраната кои содржат епигалокатехин или екстракт од зелен чај. Луѓето со проблеми со црниот дроб треба да земаат додатоци од зелен чај со претпазливост бидејќи постои можност за токсичност во голема доза.

Други чаеви за воспаление на мочниот меур 

Иако увинот и зелениот чај најчесто се споменуваат во контекст на олеснување на воспалението на мочниот меур, многу други чаеви се користат и во третманот на воспаление на мочниот меур. Нивната вистинска ефективност е уште помалку тестирана, но се претпоставува дека тие можат да бидат корисни затоа што : 

 • содржат антибактериски состојки, 
 • дејствуваат како диуретици со стимулирање на протерување на бактерии од телото, 
 • тие содржат антиинфламаторни состојки кои можат да ги ублажат симптомите на воспаление. 

Чаеви кои, заради нивниот диуретичен ефект, можат да помогнат во лекувањето на воспалението на мочниот меур: 

 • коприва – лисја и семиња ( Urtica dioica L.) , 
 • lovage – root ( Levisticum o fficinale ), 
 • бреза (Betula spp ) , 
 • магдонос – само root ( Petroselinum crispum ), 
 • целер ( Apium graveolens L.), 
 • глуварче ( Taraxacum o fficinale ), 
 • трн на зајаци ( Ононис кампестрис ).  

Она што е исклучително важно при воспаление на мочниот меур е соодветно внесување на течности . Општо е препорачливо да се пие околу 8 чаши течност на ден. Сепак, со воспаление на мочниот меур, внесот треба дополнително да се зголеми . Имено, докажано е дека зголемувањето на внесот на течности може да ја намали веројатноста за повторување на воспаление на мочниот меур. 

Покрај количината, важен е и типот на течност . Поради можноста за иритација на мочниот меур, се препорачува да се намали или избегне : 

 • кофеин во кафе и чај, 
 • алкохол, 
 • газирани пијалоци, 
 • пијалоци со вештачки засладувачи. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

loading...