HomeЗдравје7 едноставни чекори за да избегнете срцев удар

7 едноставни чекори за да избегнете срцев удар

На секои 37 секунди, некој во светот умира од срцеви заболувања.   

Тоа е околу 650,000 луѓе годишно. А, бројките се зголемуваат секоја година од 2014 година.

Можеби дури и повеќе шокантно од овие бројки е фактот дека оваа болест, во повеќето случаи, во голема мерка може да се спречи – и чекорите за превенција навистина не се многу комплицирани.

Проблемот е во тоа што повеќето од нас едноставно не го прават тоа.

Едноставен живот

Истражувањата покажаа дека луѓето со најголем ризик од срцеви заболувања можат да го намалат ризикот за дури 80% со преземање на 7 едноставни превентивни мерки.

Да, реков 80% – шокантно, нели? И овие мерки не само што го намалуваат ризикот од срцеви заболувања. Оние кои ги преземаат овие 7 чекори го намалуваат ризикот од мозочен удар на половина, го намалуваат ризикот од карцином за 1/3 и им даваат најдобра шанса да избегнат деменција.

Скоро звучи премногу добро за да биде вистина, зар не? Би било во право да бидете скептични за ваквите чудесни тврдења. Сите сме слушнале за „чудните лекувања“ кои се ништо друго освен чуда, но овие 7 фактори не се измама – и тие нема да ве чинат стотици или илјадници долари. Всушност, тие не се ни толку комплицирани. Американското здружение за срце ги нарекува “Life’s Simple 7”.

Седумте едноставни мерки што можат да ви го спасат животот – или животот на некој што го сакате:

 1. Бидете физички активни.
  • 150 минути умерена физичка активност или 75 минути енергична активност неделно.
 2. Јадете здрава диета.
  • Тука има многу дефиниции, но во целина, ова значи диета фокусирана на растенијата што избегнува ултрапроцесирана храна која е богата со додаден шеќер, рафинирани зрна (како бело брашно) и конзерванси.
 3. Не пуши.
  • Ако пушите, постојат ефективни стратегии и лекови кои ги зголемуваат шансите за успешно откажување.
 4. Одржувајте здрава тежина.
  • Иако во истражувачката студија се користи индекс на телесна маса (BMI) помеѓу 18,5 и 25 Kg/m2, БМИ не е голема мерка за нездрава тежина за многу луѓе. Најверојатно подобра мерка за нездрава тежина е обемот на половината, особено ако е поголема од 100цм. за маж или 90цм. за жена.
 5. Чувајте ги броевите на крвниот притисок во здрав опсег.
  • Помалку од 120/80 mm Hg е идеално.
 6. Одржувајте здрав број на холестерол.
  • Имате за цел тука за лошиот холестерол во HDL од <100 mg / dL (па дури и понизок за оние кои веќе имаат срцеви заболувања).
 7. Чувајте ги здравите броеви на шеќер во крвта.
  • Постете шеќер во крвта помала од 100 мг / дл. (Или хемоглобин A1c <5,7%).

Јас го споделувам едноставниот начин на живот со сите мои пациенти кои се изложени на голем ризик од срцев удар и мозочен удар. Оние што следат барем повеќето чекори, се одвиваат неверојатно – оние што не се оние кои имаат поголема веројатност да се борат.

Посакувам да им ја дадам оваа моќна информација на 650,000 луѓе што ќе умрат оваа година од срцеви заболувања ПРЕД да имаат проблем. Да им кажам дека имаат контрола над нивното здравје. 

Ако имате срцеви заболувања или сте загрижени за ризикот, важно е да знаете дека можете да одлучите за вашата судбина. Можете да направите измени што ќе ви помогнат да избегнете да станете еден од 650.000. И не мора да бидете совршени. Секоја дополнителна здравствена мерка што ја додавате значително ќе го намали ризикот и ќе го подобри квалитетот на вашиот живот.

Имаме доказ. Може  да се избегнат срцеви заболувања и мозочен удар. Силата е во ваши раце.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

loading...