HomeЗдравје6 причини да се сакаат кивите

6 причини да се сакаат кивите

Тие додаваат поздрав со светло зелена боја и слатка кисела мешавина во вашата овошна салата. Еве уште шест причини да го ставите ова мало, нејасно овошје почесто во вашата намирници:

1. Тие пакуваат витамин Ц. што го зајакнува имунитетот. Секое мало киви има скоро исто толку витамин Ц отколку еден среден портокал – тоа е онолку витамин колку што им е потребен на возрасните жени за целиот ден. Витаминот Ц помага во зајакнување на имунитетниот систем, а исто така работи како антиоксиданс во организмот, чувајќи ги клетките од оштетување. Некои истражувања го поврзаа витаминот Ц со помал ризик за одредени видови на карцином.

2. Тие се достапни во текот на целата година. Кивите се одгледува во различни области низ целиот свет, од Нов Зеланд и Кина до Калифорнија. Така, најверојатно, ќе ги најдете во самопослуги цела година – дури и во зима, кога некои други овошја се оскудни (или скапи).

3. Тие помагаат во варењето на храната. Послужување на два киви обезбедува четири грама влакна, колку што е чинија овесна каша. Ќе добиете уште повеќе влакна ако јадете кожата исто така (да, кожата е целосно јадлива!). Кивите имаат и двата вида влакна растворливи во влакна, кои ви помагаат да бидете полни и да избегнувате прејадување, како и нерастворливи влакна, што помага да бидете редовни. Кивифот содржи и посебен ензим наречен актинидин, за кој се смета дека помага во варењето со тоа што му помага на вашето тело да разградува протеини.

Zdravstveni pridobivki od kivite

4. Имаат исто толку калиум како банана. Послужување со две киви има исто толку калиум како средна банана. Тој минерал е важен затоа што делува како еден вид на криптонит на натриум, замаглувајќи ги негативните ефекти на натриумот врз вашиот крвен притисок. Бидејќи повеќето возрасни не добиваат доволно овошје и зеленчук секој ден, повеќето исто така не добиваат доволно калиум.

5. Тие се одржуваат со недели. Некои овошја се толку деликатни, мора да побрзате и да го јадете пред да се зацврсти (т.е гледам, црвени малини). Но, заглавен во фиоката за појасни, киви, всушност, ќе останат добри во фрижидер до еден месец. Кога сте подготвени да јадете една, поставете ја на шанкот ако сè уште се чувствува цврсто. Зрело е и подготвено кога ќе даде малку кога нежно ќе се притисне.

6. Тие доаѓаат во своја биоразградлива чинија. Може да излупите и исечете киви на вообичаен начин. Или можете да исечете зрел еден на половина

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

loading...